Путин отхвърли подарък от японското правителство

Руският президент Владимир Путин е отказал да приеме куче като подарък от японското правителство. От Кремъл не обясниха причината, поради която Путин е отхвърлил подаръка, съобщава сайта govoritmoskva.ru

Пред 2012 година Япония подари на Русия женско куче от японската порода „Акита“ в знак на благодарност за помощта, която Русия е предоставила на Япония по време на стихийните бедствия  през март 2011.

Мъжкото куче, предназначено за втори такъв подарък, трябвало да бъде компаньон на женското. „За съжаление ние чухме от наши колеги за новината и надеждите ни да представим младоженеца на булката бяха попарени“, написа в своя личен блог японският депутат Коичи Хагиуда.

Ако кучето беше прието от Путин за подарък, то щеше да бъде представено на руския президент на срещата на върха с японския премиер Шиндзо Абе в Япония през следващата седмица. Путин ще бъде в Япония на 15-16 декември.

Путин е известен любител на кучетата. Той собственик на мъжко овчарско куче от България, наречено Бъфи. Овчарката му беше подарена от българския министър-председател Бойко Борисов през 2010 година.

Сред притежанията на руския президент беше и лабрадорът Кони, починал през 2014 година. Той беше дарен на Путин от руския министър на отбраната – Сергей Шойгу. Кони стана популярен, след като Путин заведе кучето на своя среща с германския канцлер Ангела Меркел, известна със своя страх от кучета. След срещата някои издания написаха, че този акт е планиран, за да уплаши Меркел. Путин от своя страна се извини и каза, че не е знаел за страха ѝ към тези животни.