Путин отмени забраната за доставка на С-300 на Иран

Руският президент Владимир Путин подписа указ за отмяна на забраната за доставка на Иран на зенитно-ракетните комплекси С-300, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Реализацията на руско-иранския договор от 2007 г. за доставка на комплексите С-300 бе преустановена във връзка с въвеждането на санкции от ООН срещу Иран през септември 2010 г. По-късно Техеран оспори това решение чрез съд.

След състоялата се през януари визита на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Иран от Държавния департамент на САЩ за пореден път заявиха, че доставянето в Ислямска република на руските зенитно-ракетни комплекси С-300 би било неприемливо. В същото време иранската страна нееднократно изрази надежда, че Русия ще доставя именно системите С-300.

Тази система притежава уникални характеристики, осигуряващи както противосамолетна, така и противоракетна отбрана и е способна успешно да се бори с всички съществуващи днес в света типове ракети със средна далечина. Скоростта на ракетите С-300В4 пет пъти превишава скоростта на звука. Тя е способна да порази цел на разстояние до 400 км.

Днес също така стана известно, че Китай е първият купувач на зенитно-ракетните комплекси С-400.