Путин: Отказахме се от ”Южен поток” заради натиск на САЩ и ЕС над България

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да разгледа всякакви проекти за газопроводи в Европа, но не вярва само на приказки и са й необходими предварителни гаранции.

По време на посещението си в Гърция Путин подчерта, че страната няма да харчи пари напразно, пишат БТА и Медиапул.

Руският президент заяви, че натискът на САЩ и Евроейският съюз не е позволил на България да построи своя участък от „Южен поток“ и затова Москва е била принудена да се откаже от проекта. Той посочи, че се работи по разширяването на газопровода „Северен поток“ към Балтика и се надява никой да не опита да осуети този проект.

Наред с енергийните теми, руският президент коментира и темата за Украйна и наложените санкции след присъединяването на полуостров Крим.

„Русия няма да води никакви преговори с никого за връщане на Крим на Украйна“, заяви той, цитиран от ТАСС, „Ние смятаме, че въпросът е приключен окончателно“.

Говорейки за Крим, Путин заяви, че се е сетил за руската поговорка „Дай Боже нашето теле да изяде вашия вълк“ и призова темата да не се повдига отново. Идния месец се очаква решение на ЕС по въпроса за санкциите, които бяха наложени на Русия след присъединяването на полуострова. Той отбеляза приноса на Гърция за сближаването на Русия и Европейския съюз, но изрази съмнение, че Атина ще има сили да преодолее брюкселската бюрокрация, която сравни с Авгиеви обори.

На пресконференцията с гръцкия премиер Алексис Ципрас вчера Путин заяви още, че Москва няма друг избор, освен да предприеме ответни действия срещу американския противоракетен щит в Европа. Той предупреди Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на Русия.

„Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си“, каза руският президент и добави: „Същото важи и за Полша“. Той не уточни какви ще бъдат въпросните действия, но посочи, че страната не предприема първата стъпка, а само отвръща на ходовете на Вашингтон.

По-рано този месец американската армия задейства румънската част от противоракетния щит, което мотивира със защита от Иран. Същевременно напредва и работата по намиращата се в Полша част от системата за противоракетна отбрана.