Путин опроверга мнението, че той и политиката му са се променили през годините

Руският президент Владимир Путин заяви, че продължава да се чувства млад, а отношението му към международните проблеми с годините не се е променило, предаде ТАСС.

В интервю за немското издание Bild Путин опроверга предположението на журналистите, че след 2007 г. той се е променил в сравнение с „младия Путин“, който е бил приятел с германския канцлер Герхард Шрьодер, изразил е солидарност със САЩ и е бил срещу конфронтацията срещу Европа.

„Никога не съм се променял“, подчерта руският президент. „Чувствам се млад и днес. Бях приятел с Шрьодер и продължавам да съм. Нищо не се е променило“.

По думите на руския президент, не се е променило и отношението му „към проблемите, такива като борбата с тероризма“. Путин припомни, че след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. той е бил първият, който се е обадил и е изразил солидарност със американския президент Джордж Буш-Младши. „И ние бяхме готови да направим всичко, за да се борим заедно срещу тероризма. Сега, когато се случиха терористичните актове в Париж, аз също разговарях, а след това се срещнах с френския президент“, отбеляза руският лидер.

„Срещу нас има общи заплахи, и както искахме, така и днес искаме и се стремим към обединяване на усилията на всички държави и в Европа, и в света изобщо, за борба с тези заплахи“, продължи Путин като поясни, че става дума не само за тероризма, но и за престъпността, трафика с хора, борбата за опазването на околната среда и други общи проблеми.

„Но това не означава, че ние всеки път с всеки трябва да се съгласяваме по тези или други въпроси. И ако нашата позиция не се харесва някому, то най-добрият начин не е всеки път да ни обявява за врагове“, подчерта Путин. „Може би, по-добре да се послуша понякога, критично да се преосмисли, да се съгласиш за нещо и да бъдат потърсени общи решения?“, заключи Путин, припомняйки, че именно за това е говорил по време на речта си на Общото събрание на ООН през септември миналата година.

Руският президент също така отбеляза, че ако през първата половина на 2000-те години световните лидери са го били послушали, както и президента на Франция Жак Ширак и канцлера на ФРГ Герхард Шрьодер, „може би, и нямаше да ги има днешните терористични актове в Париж, защото не би имало такова рязко увеличаване на тероризма на територията на Ирак, Либия и другите страни от Близкия изток“.