Путин оглави рейтинга на световните лидери по версията на читателите на Independent

Президентът на Русия Владимир Путин оглавява рейтинга на световните лидери, на който симпатизират читателите на британския вестник Independent, набирайки на 9 април над 90% гласове.

Той изпреварва Канцлера на Германия Ангела Меркел (с 3%) и президента на САЩ Барак Обама (с 2%), следва от данните на запитването на сайта на Independent.

Преди това резултатите от запитването на аналитичната агенция YouGov показват, че даже граждани на САЩ са признали Путин за по-силен лидер от Обама.

Както вече беше съобщено, ако се проведат избори в близко време, кандидатурата на Путин ще се подкрепи от две трети от руските граждани (по данни на ФОМ).

Напомняме, че съгласно публикуваните на 26 март данни от запитването на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), рейтингът на одобрение на дейността на Владимир Путин в края на март е достигнал нов максимум – 82,3%.

При това рейтингът на Президента на Русия е демонстрирал рекорден ръст, съгласно данните от предидущото запитване на ВЦИОМ от 20 март, дейността на Путин са одобрили 75,5%. Както отбелязват тогава социолозите, това е бил най-високият показател за последните пет години.

Още през февруари експертите отбелязват, че ръстът на рейтинга е свързан с ефекта от Олимпиадата, която възприемат като „проект на Президента“, а също така с действията на Путин по отношение на украинската криза. По-късно, подкрепата на руснаците се усили във връзка с присъединяването на Крим.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Putin-vozglavil-rejting-mirovyh-liderov-po-versii-chitatelej-Independent-14553