Путин и Борисов обсъдиха енергийни проекти по телефона

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с българския министър-председател Бойко Борисов актуални въпроси на двустранното сътрудничество.
Акцент в разговора са били съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин и Борисов са се споразумели да активизират сътрудничеството в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Други подробности от разговора не се уточняват.

В сферата на енергетиката един от най-големите в отношенията между двете страни е нереализираният проект за газопровод „Южен поток“, отбелязва ТАСС. Планирано беше той да бъде прокаран по дъното на Черно море и чрез него да се доставя руски газ през България до Балканите и Италия. Европейският парламент обаче препоръча на България да се откаже от проекта и в края на 2015 г. той беше замразен, посочва ТАСС.

Сътрудничество между Русия и България съществува и в сферата на атомната енергетика, по-специално модернизирането на АЕЦ „Козлодуй“, допълва ТАСС.

Часове по-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че президентът Путин и премиерът Борисов са обсъдили създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Разговорът е бил по инициатива на премиера Борисов „ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика“, се казва в съобщението.

Премиерът Борисов подчертал, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна сесъхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Както е известно, в писмото си Юнкер отговори, че през газов хъб в България може да минава и руски газ, ако се спазват правилата на ЕС.

Страната ни може да построи и нов ядрен реактор, като затова е нужно да уведоми Европейската комисия, както изисква договорът за Евратом, отговори също Юнкер.

В края на юни министърът на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че страната муима готовност да построи „Южен поток“ при потвърден интерес от България и Европейския съюз.