Путин обсъди ситуацията в Украйна с Меркел, Оланд и Порошенко

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и президента на Украйна Петро Порошенко, съобщиха от пресслужбата на руския държавен глава, предаде ТАСС.

„Обсъдени бяха въпросите за политическото регулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна. Отбелязана е важността от строгото спазване на режима на примирие, повишаването на ефективността на дейността в зоната на конфликта от Специалната мониторингова мисия на ОССЕ по пътя на предоставянето й на допълнителни пълномощия, както и укрепването на Съвместния център за контрол и координация“, се казва в съобщението.

„Владимир Путин призова за незабавното прекратяване на обстрелите от страна на украинските въоръжени формирования срещу населените места в Донбас. Подчертано е, че ключов елемент от регулирането трябва да стане прекият диалог на Киев с Донецк и Луганск с цел пълното и всеобхватно изпълняване на Минските споразумения от 12 февруари 2015 г.“, отбелязват още от пресслужбата.

„Отбелязано е, че на партньорите по нормандския формат е предаден съгласуван с ДНР и ЛНР пакет от предложения за местните избори, особения статут, амнистията и децентрализацията, които би следвало внимателно да се разгледат от Контактната група“, съобщи още Кремъл.

Състоял се също така обмен на мнения за възможните стъпки по редица остри социално-икономически и хуманитарни проблеми на Югоизточна Украйна. Засегнати са били и някои аспекти от кризисната ситуация в Сирия.