Путин обсъди ситуацията в региона с Александрийския и на цяла Африка патриарх Феодор II

Руският президент Владимир Путин обсъди ситуацията в региона и двустранните отношения с Александрийския и на цяла Африка патриарх Феодор II. Държавният глава заяви, че разчита на успешното сътрудничество на християните в Египет в борбата за общите морално-нравствени ценности и идеали.

Путин отбеляза, че в Русия в продължение на векове отношенията между представителите на различните религии са се създавали на основата на взаимното уважение. „Знам, че днешното ръководство на Египет ще заеме такава позиция“, подчерта руският президент.

„Надявам се, че действайки заедно по такъв начин, изповядвайки такъв подход към взаимоотношенията между хората, представители на различни религии, ние заедно ще обединим усилията си в борбата за общите ни морално-нравствени ценности и идеали“, каза Путин.

Руският президент съобщи, че вече е обсъдил, включително и тези въпроси, по време на срещата с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси, който преди време бе първият сред лидерите на републиката, посетил Копската християнска църква.

От своя страна Патриархът заяви, че полага всички усилия за това християните и мюсюлманите в Египет да живеят в мир, и добави, че аналогични усилия полага и действащият президент на АРЕ. „Убеден съм, че нещата ще потръгнат“, каза Феодор II.

Патриархът, който е грък по националност, благодари също така на Путин за развитието на руско-гръцките отношения. „Новият гръцки премиер Алексис Ципрас ви обича“, отбеляза патриархът.

Той добави, че с радост и топлина си спомня годините, прекарани в Съветския съюз. „Да ви даде Бог здраве и щастие, и дълъг живот“, каза на руски патриархът, обръщайки се към Путин.