Путин обобщи резултатите от срещата на върха на БРИКС

Лидерите на страните от БРИКС на срещата на върха в Уфа се договориха да продължат тясната координация в рамките на външната политика, включително и по въпросите за противодействие на екстремизма и тероризма, както и на опитите за възраждане на идеологията на нацизма. Това съобщи руският президент Владимир Путин.

„Лидерите на нашите държави се договориха и в бъдеще да осъществяваме в рамките на БРИКС тясна координация по въпросите на външната политика“, заяви руският държавен глава, като подчерта, че РФ, Бразилия, Индия, Китай и ЮАР ще продължат взаимодействието си в ООН и нейните структури, както и в други многостранни организации и форуми.

„Възнамеряваме заедно да се противопоставим на заплахите от разпространението на тероризма и екстремизма, да не допуснем възраждането на идеологията на нацизма, съвместно да внесем принос в борбата с наркотрафика и пиратството, да се занимаем с въпросите за информационната сигурност, включително и в интернет мрежата“, каза Путин.

По думите на руския президент, страните от БРИКС и в бъдеще ще допринасят за гарантирането на международната сигурност и глобалния ръст. „Работата в Уфа бе насочена на активирането на многоплановото взаимодействие в рамките на БРИКС, – подчерта руският лидер. – Нашето Обединение ще допринася и в бъдеще за осигуряването на международната безопасност и глобалния ръст, за решаването на ключовите проблеми на нашето време“.

Партньорите на Русия по БРИКС подкрепиха предложението на Москва за увеличаване на взаимната търговия.

Страните от „петорката“ се договориха също да продължат съгласуването на подходите в рамките на „Групата на двайсетте“, каза още руския президент.

Той отбеляза, че Москва е поела инициативата за по-тясна координация в макроикономическата политика на БРИКС. „Нашите партньори подкрепиха предложението ни за увеличаване на взаимната търговия и обмена на инвестиции, което намери отражение в стратегията за многостранното икономическо партньорство на БРИКС до 2020 г., която бе одобрена“, каза руският президент.

Той добави, че Русия, Индия, Бразилия, Китай и ЮАР „безусловно ще продължат практиката на съгласуване на подходите в „Групата на двайсетте“. „На предстоящата среща на „двадесетката“ в Турция планираме да проведем традиционна отделна среща на лидерите от БРИКС“, отбеляза Путин. По неговите думи, колегите от организацията ще окажат също съдействие за китайското председателство в Г-20 през 2016 г.

Банката на БРИКС ще се заеме с кредитирането на съвместни проекти в транспортната и енергийната инфраструктури, уточни още Путин.

„В скоро време те (Банката на БРИКС и Пулът на резервните валути) ще започнат да функционират с пълна сила, в частност Новата банка ще се заеме с кредитирането на нови мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура и индустриалното развитие“, каза руският държавен глава. Той уточни, че списъкът с конкретните проекти, така наречената „пътна карта“ за инвестиционно сътрудничество, се планира да бъде разработен до края на тази година.

Путин припомни, че  по време на заседанието в разширен състав участниците са приветствали завършването на проекта за създаване на Новата банка за развитие и Пула на условните валутни резерви с общ обем от 200 милиарда долара.