Путин обмисля възможността за амнистия на капитала

На среща между Путин и депутати председателят на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко повдигна въпроса за възможно обявяване на амнистия на капитала. „Мисля, че днес е изключително важно на руския бизнес да бъдат подадени правилните сигнали. Може би трябва да се предприемат нестандартни мерки, като, например, амнистия на капитала, разбира се, с изключение на свързания с наркотици и тероризъм. Нека тези капитали се върнат от офшорките в руслото на руската юрисдикция”, посочи Матвиенко. Президентът на Русия, обаче, не е напълно убеден в необходимостта от подобна мярка. Над обявяването на амнистия на капитала може да се помисли, но не трябва да се бърза. Идеята трябва да бъде добре обмислена, заяви той.

Борбата с офшорките

В послание до Федералното събрание от 12 декември 2013 г. президентът на Русия поиска да се зачисляват в бюджета доходите от офшорки, контролирани от руски инвеститори.. Държавният глава посочи данни за 2012 г., според които през офшорки и близки им по юридически статут компании са реализирани стоки за $ 111 млрд., т.е. една пета от руския износ. При това половината от $ 50 млрд. руски инвестиции в други страни се е падала на офшорки.

Колко пари минават през офшорките?

Аналитичната група Tax Justice Network оценява през 2012 г. обема на средствата в офшорките по цял свят на сума в размер до $ 32 трлн. А от Русия, в частност, през последните 20 години – от 1990 до 2010 г., в офшорни юрисдикции са преминали $798 млрд.

Тогава Путин бе заявил, че офшорките няма да се ползват от мерките за държавна подкрепа. Следва да се напомни обаче, че през декември миналата година икономисти от Руската академия на науките лансираха идеята за амнистия на капиталите, предаде ИТАР-ТАСС.