Путин обеща $1 млн. от личния си фонд в подкрепа на детската литература

Руският президент Владимир Путин обеща да задели 50 милиона рубли (около 1 млн. долара) от личния си фонд за разпространение на детска литература в регионите, предаде РИА „Новости“, цитирани от „Руски дневник“.

Обещанието си Путин даде на Червения площад, където вчера бе открит фестивалът „Книгите на Русия“.

С молба да се разрешат проблемите с увеличаването на тиражите и разпространението на детските книги в регионалните и селските библиотеки към президента се обърна директорката на Руската държавна детска библиотека Мария Веденяпина.

„Детската литература трябва да попада не само във фондовете на градските библиотеки, но и в селските, както и в тези в малките градчета. Тогава бихме могли да решим по някакъв начин този проблем с разпространението на добрата детска литература, която може и да не стигне до всяко селце, но поне биха могли да я видят. Засега разпространителите и търговците не взимат в регионите добрата и качествената детска литература, за да я продават там, а и не е ясно дали ще я купуват. Затова селската библиотека е единственото място, където децата ще могат да получат тези прекрасни книги“, каза Веденяпина на президента.

Путин обърна внимание на министъра на културата Владимир Медински и на ръководителя на „Роспечат“ Михаил Сеславски, които го посрещнаха на Червения площад, че този проблем трябва да се реши и обеща да отдели от своя личен президентски фонд 50 милиона рубли за разпространението на детската литература в регионите.