Путин обвинява Обама за събитията в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин изрази увереността си, че САЩ са виновни за събитията в Украйна, макар първоначално да оставаха в сянка под прикритие, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Мисля, че това, което се случва в момента ни показва, кой реално е ръководил целия този процес. Но в началото на събитията САЩ предпочитаха да стоят в сянка и да не афишират своята съпричастност“, отбеляза президента на Русия на пресконференцията в Минск (Беларус).

Според Путин, този факт, че днес САЩ излязоха на първи позиции в разрешаването на кризата в Украйна, говори за това, че те са оглавявали този процес от самото му начало, просто едва сега се проявяват като лидери на целия този процес“.

Относно днешната ситуация, руският държавен глава заяви: „Нашите партньори започнаха да действат по силовия сценария в разрешаването на украинската криза, а след това осъзнаха към какво води този метод, поради което в момента се оправдават и търсят виновни. Трябва да отбележа обаче, че Русия в цялата тази ситуация няма никаква вина“, заяви той.

Путин съобщи, че правителството на РФ е предлагало не еднократно въвеждане на ответни санкции по отношение на САЩ и ЕС, но засега президентът не е дал разрешението си. „Но, ако подобно нещо ще продължава (санкции срещу Русия), то ние със сигурност вече ще трябва сериозно да обмислим това, кой и как работи в Руската Федерация, в ключовите сектори на руската икономика, включително и на енергетиката“.

Коментирайки по-рано въведените санкции на Русия, Путин напомни, че първият пакет от санкции смята за недружелюбни и нанасящи ущърб на руско-американските отношения. „Това, което касае втория пакет от санкции, то там изобщо не е ясно за какво става дума и с какво е свързано. Днес няма никаква причинно-следствена връзка между това, което в момента се случва с Украйна и това с Русия“, заяви Путин.
„Сами са си забъркали попарата – сами да си я сърбат“, подчерта в заключение руският президент.