Путин обвини Обама във враждебна политика спрямо Русия

„Подходът на САЩ към Русия е враждебен!“ Това е заявил руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник „Политика”, цитиран от РИА Новости. „От трибуната на ООН Барак Обама включи „руската агресия в Европа” в списъка с трите основни заплахи за човечеството наред с епидемията ебола и терористичната група „Ислямска държава”, твърди още руският президент.

„Заедно с ограниченията, които бяха въведени срещу цели сектори от руската икономика, подобен подход не може да бъде наречен другояче освен враждебен”, заявил е Путин пред вестник „Политика“. Той е отбелязал, че САЩ правят гръмки съобщения за прекратяване на сътрудничеството си с Русия в сферата на космическите изследвания и ядрената енергетика и са замразили дейността на създадената през 2009 г. руско-американска президентска комисия, в рамките на която е действала работна група за борба срещу тероризма и трафика на наркотици.

Относно ситуацията в Украйна, Путин твърди:

„За установяването на мир в Украйна е необходимо провеждането на вътрешноукраински диалог с участието на всички политически сили и региони, в рамките на който да бъде обсъдено конституционното устройство на страната“.

Путин е посочил, че в рамките на украинския национален диалог трябва да бъде обсъдено конституционното устройство и бъдещето на страната, в което ще бъде безопасно за живеене за всички граждани на страната. Президентът е напомнил, че отношенията с Украйна „винаги са играли и винаги ще играят много важна роля” за Русия.

„Нашите народи са неразривно свързани от общите духовни, културни и цивилизационни корени. Векове наред сме живели в една държава и този огромен исторически опит, преплитането на милионите съдби, не може нито да бъде изтрит, нито да бъде забравен”, добавил е руският държавен глава.