Путин: Не знам защо Елцин избра мен

Телевизионният канал Showtime излъчи първия от общо 4 епизода на американската продукция на Оливър Стоун за руския президент Владимир Путин. В нея държавният глава призна, че е отказал на първото предложение от Борис Елцин да стане премиер и да се кандидатира за президент, съобщи „Взгляд

Путин разказа, че за разпада на Съветския съюз съжалява предимно за това, че „25 млн. руски граждани за една нощ се оказаха зад граница, а това реално е една от най-големите катастрофи на XX век“, а същевременно „в страната се зародиха първо признаци, а след тях и пълномащабна гражданска война“. Путин напомни, че „е видял всичко това прекрасно“, особено като ръководител на Федералната служба за безопасност. Той също подчерта разрухата в социалната и икономическата сфера, предаде РИА „Новости“.

Същевременно Путин заяви, че главната заслуга на генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов е била в разбирането, че е необходима промяна в системата, но „проблемът се състои в това, че тя сама по себе си беше безполезна“. Страната се разпадна, защото нейните лидери не знаеха как именно да променят системата, заяви Путин. По негови думи Горбачов е допуснал грешка, като не е поискал писмено обещание от страна на НАТО, че няма да се разширява на изток. „Той просто говори и реши, че всичко е свършено. Това не е така“. Путин отбеляза, че дори написаните на хартия обещания често се нарушават, като напомни, че САЩ и НАТО са обещали да не разширяват съюза на изток по-далеч от източната граница на ГДР.

Путин не смята, че има право да дава сериозни оценки на действията на Горбачов или Елцин. Той призна, че Елцин е имал проблем с алкохола, но имал и силни страни – „той никога не бягаше от личната отговорност“.

„Не знам защо Елцин избра мен“, каза руският лидер, като добави, че не е бил уверен, че ще стане държавен глава, „никой никакви гаранции не е давал в това отношение“, но той решил „да отиде до край“, ако „съдбата така е разпоредила“.

„Но когато Елцин ми предложи за първи път, аз отказах. Той ме покани в кабинета си, каза, че иска да ме назначи за министър председател и, ако искам, после бих могъл да се кандидатирам за президент. Аз казах, че това е много голяма отговорност, това ще промени целия ми живот и не съм уверен, че съм готов за това“, каза Путин.

Руският лидер обясни, че дори един високопоставен служител може „да живее живота на обикновения малък човек“, а да оглавиш страната – значи да „носиш персонална отговорност за съдбата на милиони хора“. Като се има предвид ситуацията в Русия, „това беше много трудна работа“, каза Путин.

След приключването на снимките в интервю за „Ню Йорк Таймс“ Стоун изрази възхищение от работоспособността и дисциплинираността на Путин, както и от неговата готовност да защитава интересите на страната, като го нарече „истински син на Русия“.