Путин не възнамерява да легализира „леките“ наркотици

Русия е против разпространението и легализирането на „леките наркотици“. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на президиума на Държавния съвет, посветено на реализацията на държавната антинаркотична политика.

„Разбира се, ние не може да не вземем под внимание в настоящата си работа, че редица правителства започнаха истинска кампания за легализация на някои видове наркотици или т. нар. наркотици за развлечение. Ние, разбира се, сме срещу подобни подходи и тази гледна точка трябва да бъде по-активно лансирана на всички международни форуми и трибуни“, каза руският президент.

Той отбеляза, че в момента се наблюдава тенденция на понижаване на потреблението на наркотици сред руските граждани. Освен това, смъртните случаи, свързани с наркотици сред младежите в Русия, са намалели. Путин отбеляза, че въпросът за борбата с наркопрестъпността в Русия е проблем за националната безопасност на страната.

„Отчитайки факта, че основната част от така наречените тежки наркотици постъпва у нас от чужбина, е необходимо да бъде усилена оперативната работа не само на ФСКН, но и на ФСБ, граничната служба и на всички, които работят на границата за борба с трафика на наркотици“, заяви Путин.

Руският президент също така призова да се усили борбата с разпространението на наркотици по Интернет. Той отбеляза, че успехи в борбата с наркоманията могат да бъдат постигнати само благодарение на тясното сътрудничество със съответните органи на чуждите държави и международните структури. При това Путин констатира, че страните от Северноатлантическия алианс, присъстващи в Афганистан, не съдействат с Русия активно в борбата срещу наркозаплахата.