Путин: На бойно дежурство през тази година ще постъпят четири ракетни полка

Руският президент Владимир Путин постави задачата в най-кратки срокове да бъдат завършени всички изпитания на техниката за сухопътните войски, представена на парада. Това руският държавен глава съобщи по време на съвещание, посветено на развитието на ВС на РФ.

„Трябва в най-кратки срокове да бъдат завършени всички изпитания и да се премине към серийно производство“, заяви той.

Путин обърна отделно внимание на оборудването на Сухопътните войски и на модернизацията на вече съществуващите в тях въоръжение и военна техника. „Част от тази техника бе показана за първи път на парада в чест на 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война, – припомни той. – Тактико-технологичните характеристики на тази нова техника забележимо превъзхождат чуждестранните аналози, и като цяло тя заслужава високи оценки от военните специалисти“.

Руският президент подчерта, че едновременно с това трябва да бъдат използвани и всички възможности на техниката, която вече е на въоръжение. „Техният потенциал не е изчерпан, трябва да се мисли върху модернизацията им и така нататък“, каза той.

Путин отбеляза, че по време на предстоящото съвещание ще бъде обсъден подробно ходът на изпълняването на държавната поръчка за отбрана в частта за оборудването на стратегическите ядрени сили и войските от Въздушно-космическата отбрана, които играят особена роля в осигуряването на безопасността на държавата и поддържането на международната сигурност. Руският лидер подчерта, че тези войски трябва да бъдат готови за незабавното разрешаване на поставените пред тях задачи.

Путин съобщи още, че се работи върху създаването на перспективни ракетни системи, притежаващи повишени възможности и които са способни да преодоляват съществуващи и перспективни системи на ПРО. Президентът отбелязва, че се увеличава и орбиталната групировка от космически апарати, усъвършенства се наземната космическа инфраструктура и продължава строителството на РЛС.

Путин съобщи още, че през тази година се очаква на бойно дежурство да постъпят четири ракетни полка.

„През тази година на бойно дежурство се планира да постъпят четири ракетни полка, оборудвани с най-модерни комплекси“, каза Путин.