Путин нареди да бъде започната мащабна хуманитарна операция в Алепо

Русия заедно с правителството на Сирия започват мащабна хуманитарна операция в Алепо. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

„В съответствие с искането на президента на Руската федерация днес заедно със сирийското правителство ще пристъпим към провеждането на мащабна хуманитарна операция за оказване на помощ на населението на град Алепо“, каза министърът.

По думите му мирните жители ще могат да напуснат Алепо по три коридора, а още един е предназначен за желаещите да свалят оръжието. „За оказване на помощ на мирните граждани, оказали се заложници на терористите, пожелали да свалят оръжието, руският Център по примирието на враждуващите страни заедно със сирийските власти ще открият три хуманитарни коридора. Ще бъдат разгърнати в районите на тези хуманитарни коридори пунктове за топла храна и оказване на първа медицинска помощ“, заяви Шойгу.

„Предвид това, че американските ни партньори не ни предоставиха информация за разделенията между „Джебхат ан-Нусра“ и Сирийската свободна армия, да се създаде северно от Алепо в посока Кастело четвърти коридор за безопасното преминаване на бойци с оръжие“, посочи още Шойгу.

„Ние неведнъж сме призовавали страните в конфликта към примирие, но всеки път терористите нарушаваха режима на тишината, обстрелваха населените места и атакуваха позициите на правителствените войски. В резултат на това в град Алепо и предградията към него се създаде сложна хуманитарна обстановка“, поясни министърът, като отбеляза още, че тези мерки се предприемат „изключително с цел гарантирането на сигурността на жителите на Алепо“.