Путин нанесе съкрушителен удар на руските супербогаташи

Управляващата в Русия партия „Единна Русия“ изчисти от милиардери редиците на кандидат-депутатите си. Констатацията е на в. „Ведомости“, който съобщава за нова тенденция в политическата организация на Путин.

 Публикуваните от Централната избирателна комисия справки за доходите и имуществото на претендентите за Думата изглеждат далеч по-скромни от тези при предишната кампания, пише „Монитор”.

През 2011 г. „Единна Русия“ се славеше като „партията на богатите“, но сегашният списък дава далеч по-малко основания за подобно определение. От 400 кандидат-депутати едва 47 са с годишен доход, превишаващ 10 млн. рубли или 139 000 евро. Преди пет години техният брой беше 83-ма души от 597 кандидати. Намалели са и доходите на най-състоятелните претенденти за законодателната власт. В момента класацията на богаташите води Леонид Симановский, чиито доход за 2015 г. се равнява на 909 млн. рубли или 12,7 млн. евро. За сравнение при предишния парламентарен вот най-заможният в листата на „Единна Русия“ Борис Зубицки, бивш генерален директор на компанията „Кокс“, бе декларирал 1,9 млрд. рубли или €26 млн. годишни приходи. Втори сега в класацията е Александър Князев с 4,5 млн. евро. Приходите на премиера Дмитрий Медведев, който също е кандидат за Думата, са далеч по-скромни – за миналата година той си е докарал малко повече от 121 000 евро. През 2011 г. в листата на управляващата партия фигурираше и основателят на Лебедянския консервен завод Николай Борцов, който си беше докарал 1,3 млрд. рубли за година.

Избирателните списъци на „Единна Русия“ са изготвени в съответствие на резултатите от предварителното гласуване, в което преднина взеха „много нови лица, представляващи най-различни социални групи, но без сериозен личен капитал и имоти, затова сред кандидатите вече има доста по-малко хора от списъка на „Форбс“, казва събеседник на „Ведомости“ от партийното ръководство. Ръководителят на фонда „Петербургска политика“ Михаил Виноградов обясни пред изданието, че „Единна Русия“ е изпратила състоятелните кандидати да се борят за гласове в едномандатни райони. „Това обаче не е „заточение“, целта е тези хора да побеждават – колкото повече инвестира един кандидат в своята кампания, толкова е по-мотивиран да спечели“, категорични са от фонда. Първичните избори в партията на властта издигнаха на челни позиции обществени дейци, работещи в бюджетния сектор, синдикални лидери и активисти на Общоруския народен фронт. „Това са хора с невисоки доходи, защото се търсят тъкмо кандидати „с обществен потенциал“, посочва Александър Пожалов, политолог от близкия до Кремъл фонд ИСЕПИ.