Путин: Надявам се следващата власт в Германия да оценява съвкупността на отношенията с Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че се надява след парламентарните избори в Германия на власт да дойдат хора, които да оценяват цялата съвкупност на отношенията с Москва.

„Надявам се, че начело на Федералната република ще бъдат тези хора, които са в състояние да оценят цялата тази значима съвкупност на нашите отношения“, заяви Путин по време на среща с ръководители на международни информационни агенции.

По думите му, ако Русия и Германия се ръководят не от непосредствената политическа конюнктура, а от фундаменталните си интереси, то ще може да се намерят както допирни точки, така и ефективни начини за сътрудничество.

Той също така заяви, че за Русия няма значение кои сили ще управляват страната, стига да са настроени за конструктивно взаимодействие. „За нас няма значение с кого ще работим. Важното е тези хора, също като нас, да са настроени за конструктивно взаимодействие. В момента ние нямаме никакви предпочитания“, допълни държавният глава.

През септември в Германия ще се проведат парламентарни избори. Въпреки очакванията, че досегашният канцлер Ангела Меркел ще запази поста си, претендентът от Социалдемократическата партия (СДП) Мартин Шулц също се радва на популярност сред избирателите.

Руският държавен глава заяви също, че се надява и създалите се антируски настроения на Запад да бъдат прекратени, тъй като те не са от полза за никого. „Надявам се, че това (русофобията – бел. ред.) няма да продължи дълго, няма да е безкрайна, дори и само заради това, че е постигнато разбирането, че това е непродуктивно и вреди на всички. Нанася и на нас определени вреди, но пречи и на тези, които инициират тази политика. И според мен това осъзнаване вече е налице, ние изключително ясно виждаме определени промени в ситуации към по-добро и се надявам тази тенденция да се запази“, заяви той.

Президентът коментира и подновената надпревара във въоръжаването, която според него се дължи на общественото мълчание по темата за противоракетната отбрана, както и на съществуващите двойни стандарти.

„Аз говоря само за това, а всички останали мълчат, сякаш никой не разбира за какво става въпрос. Разбира се, всички разбират. Защо мълчите? Всички мълчите, ситуацията се задълбочава и това води до разпалване на надпреварата във въоръжаването“, задочно се обърна Путин към световните лидери.

Източник: БГНЕС/ТАСС