Путин: Москва няма да допусне „цветни революции“ в съюзниците си

Руските власти няма да допуснат „цветни революции“ в страната и в останалите държави от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин, като добави, че Москва е готова да съдейства на партньорите си от въпросната организация, предаде РИА „Новости“, цитиран от Руски дневник.

„Разбира се, длъжни сме да не допускаме подобно нещо и всячески ще се стараем в Русия да не се случи и ще поддържаме нашите партньори от ОДКС“, каза Путин в интервю за телевизионния канал „Мир“.

През февруари министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу предупреди за заплаха от географско разширяване на „цветните революции“.

„Внедряването им дава възможност за минимални разходи на ресурси и ограничено използване на собствени оръжия и въоръжени сили, за да се смажат регионалните сили и да се постигнат политически и икономически цели“, каза Шойгу, като отбеляза, че „цветните революции“ могат да бъдат спрени само с общи усилия, припомня агенцията.

ОДКС в момента се състои от шест страни: Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. В средата на март стана известно, че белоруските тайни служби са арестували десетки бунтовници, които са подготвяли провокации. Според президента на страната Александър Лукашенко всички задържани са били обучени в чужбина.

„Тренирали са в лагери. Между другото, един от лагерите се намирал в близост до Бобруйск и Осиповичи. Останалите лагери – в Украйна. Според мен и в Литва или в Полша (няма да уточнявам, но някъде там)“, цитира думите на белоруския лидер РИА „Новости“.

„Има такива хора, които взривяват обстановката в страната. Аз ги наричам петата колона. Това не е никаква опозиция… Те сами се организират, появяват се и доброволци, да си организират сблъсъци. Трябва да разберете, че по света такива хора не са стотици, а са хиляди, професионалисти, които се занимават с провокации. Те, разбира се, се контролират от тайните служби на някои държави“, каза още президентът. Той също така отбеляза, че „провокаторите обикновено търсят горещи точки“. Той даде за пример ситуацията в Украйна.