Путин: Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени

Руският президент Владимир Путин е убеден, че чрез силата на оръжието Украйна няма да може да осигури своята цялостност, за тази цел е необходимо пълното изпълняване на Минските договорености с отчитането на интересите на жителите на Донбас. Това заяви руският лидер от трибуната на Общото събрание на ООН.

„Ние сме убедени, че прекратяването на кръвопролитията и намирането на изход от безизходицата е възможно единствено при пълното, добросъвестно изпълняване на Минските споразумения от 12 февруари тази година. Чрез заплахи, със силата на оръжието Украйна няма да осигури своята цялостност“, каза Путин.

По думите му, „е необходимо реалното зачитане на интересите и правата на хората в Донбас, уважаване на техния избор, съгласуване с тях – както това е предвидено в Минските споразумения – на ключовите елементи от политическото устройство на държавата“. „Това е гаранцията, че Украйна ще се развива като цивилизована държава, като важно свързващо звено в изграждането на общото пространство за сигурност и икономическото сътрудничество както в Европа, така и в Евразия“, отбеляза Путин.

Според него, в Украйна е възникнала сериозна геополитическа криза, отвън е бил предизвикан въоръжен преврат.

„В началото (западните страни) продължиха линията на разширяване на НАТО… За какво, пита се? След това поставиха постъветските страни пред избор: да бъдат със Запада или с Изтока? Рано или късно такава конфронтационна логика щеше да се превърне в сериозна геополитическа криза. Именно това се случи в Украйна, където използваха недоволството на значителна част от населението от действащата власт и провокираха отвън въоръжен преврат. В резултат на това избухна гражданска война“, каза руският президент.

Владимир Путин подчерта, че намирането на изход „от безизходицата“ е възможно единствено при пълното и добросъвестно изпълняване на Минските споразумения от 12 февруари 2015 г.