Путин, Меркел и Оланд призоваха Порошенко да удължи режима за прекратяване на огъня

В неделя се състоя дълъг телефонен разговор между президентите на Русия, Франция и Украйна и германският канцлер Ангела Меркел. Страните продължиха обмяната на мнения по различните аспекти от кризисната ситуация в Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на руския президент Владимир Путин.

„Лидерите на Франция, Германия и Украйна оцениха позитивно освобождаването на задържаните наблюдатели от мисията на ОССЕ,  както и проведените на 27 юни в Донецк поредни консултации между представителите на страните в конфликта“, се казва в съобщението на Кремъл.

Съобщава се също, че страните са се обърнали към Петро Порошенко с молба да удължи режима за прекратяване на огъня.

Обсъдена бе и възможността за насочване на инспектори на ОССЕ към пропускателните пунктове на руско-украинската граница.

Руският президент Владимир Путин подчерта пред събеседниците си необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на населението в Югоизточна Украйна във връзка с обострянето на ситуацията.

„Бяха засегнати също така и въпросите, свързани с подписването на 27 май в Брюксел на Договора за асоцииране между Украйна и Евросъюза“, отбелязха от службата на руския президент.

Страните се договориха за по-нататъшни телефонни контакти в четиристранния формат.