Путин: Между Москва и Токио се наблюдава засилване на контактите в различни области

Между Русия и Япония съществуват перспективи за подобряване на търговията, чийто обем през последните години се е съкратил, заяви руският президент Владимир Путин.

„В началото на срещата бих искал да отбележа, че между нас се наблюдава известно засилване на контактите ни в различни области. За първи път от няколко години насам се състоя заседание на междуправителствените комисии“, заяви в понеделник Путин на среща с японския премиер Синдзо Абе.

Руският президент допълни, че се осъществяват контакти и по линия секретари на съветите за сигурност. „Но, за съжаление, стокообменът между нас е намалял, макар да съм сигурен, че има добри перспективи, и наличието на голям брой съвместни проекти е най-доброто потвърждение на това“, каза Путин.

Японският премиер Синдзо Абе заяви, че възнамерява в спокойна обстановка да обсъди с руския президент въпроса за сключването на мирен договор.

„Аз бях избран отново за председател на либерално-демократическата партия на Япония, и сега между нас се създаде здрава основа за бъдещето спокойно обсъждане с Владимир (Путин) на проблема за сключването на мирен договор. И аз съм готов да положа усилия за бъдещото развитие на нашите отношения“, каза японският премиер на срещата с руския президент Владимир Путин.