Путин: международните правозащитници премълчават престъпленията в Украйна

Много международни правозащитници организации лицемерно премълчават извършваните престъпления срещу мирното население в югоизточните региони на Украйна. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

Според него, събитията в Украйна разкриха мащабна криза на международното право, базовите норми на Общата декларация за човешките права и конвенцията за предупреждение за геноцид.

Руският президент напомни, че хората в Украйна „се подлагат на мъчения, на жестоко унижаващи тяхното достойнство наказания, дискриминация и неправомерни решения“.

«Ние станахме свидетели на двойните стандарти в оценката на престъпленията срещу мирното население в Югоизточна Украйна, на нарушенията на фундаменталните права на човека за живот и лична неприкосновеност. Хората там се подлагат на зверски мъчения, на жестоко унижаващи тяхното достойнство наказания, дискриминация и неправомерни решения», подчерта Владимир Путин.

«За съжаление много международни правозащитни организации просто си затварят очите на случващото се в Югоизточна Украйна и лицемерно обръщат гръб на това», заяви руският президент.

«А какво се случва в момента, когато върви предизборната кампания? Та това също са избирателни права. Какво си мислят, че не виждаме нищо? На всяка крачка хората там са унижавани и подлагани на побои заради убежденията си. Каква е тази демокрация, която така се налага в тази територия?», възмутен попита руският лидер.