Путин към украинците: Русия обича Украйна

Днес Русия и Крим подписаха договора за присъединяване на Република Крим и град Севастопол  към състава на Руската Федерация. Напомняме, малко по-рано руският президент Владимир Путин направи изявление, в което се обърна с призив и към украинския народ:

«Днес е необходимо да се прекрати истериката, да не се използва риториката на студената война и да се приеме Русия, като свободна и стабилна държава, отчитайки уважение към нея. Признателни сме на всички, които подадоха ръка на Русия в тази трудна ситуация. Както на Китай, които бяха до нас, а също високо ценим сдържаността и разбирането на Индия. Искам да се обърна към гражданите на САЩ,  които са демократично общество, да разберат, че всички останали народи имат право на това. Надявам се, че ще ни разбере и Европа, а в частност Германия и ще ни подкрепят в създаването на единност на нашата държава.

Обръщам се и към хората на Украйна. Хората които проповядват лозунгите: Свободна Украйна, Слава на Украйна. Не слушайте онези, които ви пропагандират някаква заплаха от Русия. Ние няма да ви обидим. Русия няма цел да воюва с Украйна, а що се отнася до Крим, то той никога няма да бъде бандеровски. Крим е нашето общо достояние, тази стратегическа територия трябва да се намира под устойчив и сигурен суверенитет. Разберете, ние не сме съседи, ние сме едно семейство. Киев а майка на всички руски градове. Киев е първоизточникът на Русия и не бива да забравяме това никога. Ние винаги ще защитаваме Украйна, но самата тя трябва да бъде убедена в хората, които я управляват. Ние искаме силна Украйна, имаме множество съвместни проекти, ние искаме в Украйна да царят само мир и съгласие, но само гражданите на Украйна могат подредят своя дом и да въведат ред. Не се страхувайте от Русия. Русия уважава Украйна, обича Украйна и се съобразява с всички законови, правови и исторически правила».

В изявлението си, руския президент даде отговори на всички въпроси, които са възникнали или ще възникват във връзка със ситуацията в Украйна, самоопределянето на Крим и позицията на Русия.