Путин: Крим – това не е просто територия, това е връзка между времена и поколения

Руският президент Владимир Путин прие участие в празничния концерт в Москва по случай годишнината от присъединяването на Крим към Русия. На мероприятието присъстваха над 100 хил. души от цялата страна с празнични плакати и руски знамена.

„Благодаря ви за подкрепата, – обърна се Путин към събралите се на концерта. – Да живее Русия!”.

Руският президент припомни, че точно преди една година, когато бе подписан договорът за влизането на Крим и Севастопол в състава на Русия, руският народ е демонстрирал „удивителна сплотеност и удивителен патриотизъм в подкрепата на жителите на Крим и Севастопол да се върнат към родните брегове”.

„Тогава всички ние заедно с разума и сърцето си разбрахме и почувствахме колко са важни за нас връзката между поколенията и времената, колко много са направили нашите героични предци за нашата страна”, подчерта Путин.

„Ние разбрахме, че по отношение на Крим става дума не просто за някаква територия, дори стратегически важна. Става дума за милиони руски граждани, за милиони наши сънародници, които се нуждаят от нашата помощ и подкрепа”, каза още руският президент.

„Ние разбрахме колко е важно това за нас. Ние разбрахме, че става дума не просто за някаква територия, ние имаме достатъчно такава, но става дума за исторически източници, за извори на нашата духовност и държавност, става дума за това, което ни прави единен народ и единна сплотена нация”, отбеляза руският президент.

„Ние винаги сме смятали в Русия, че руснаците и украинците са един народ. Аз мисля така и сега. Разбира се, крайният национализъм винаги е вреден и опасен. И аз съм сигурен, че украинският народ ще даде още достойна и обективна оценка на дейността на тези, които доведоха страната до състоянието, в което се намира днес, – каза Путин. – Ние от своя страна ще правим всичко, което зависи от нас, за да може Украйна да премине този труден период от своето развитие колкото се може по-бързо, и всичко това, с цел да се възстановят нормалните междудържавни отношения”.

Руският държавен глава счита за „безполезно занимание” опитите отвън да се усложни живота в Русия. „Разбира се, ние ще преодолеем всички трудности, които се опитват да ни прехвърлят отвън. Това е напълно безполезно занимание по отношение на Русия”, каза Путин.

Руският президент заедно с участниците в концерта изпя химна на Русия. Изпявайки последния стих от припева: „Славна страна! Ние се гордеем с теб!”, обръщайки се към публиката, Путин добави: „А страната се гордее с вас!”.