Путин: Кризата с мигрантите в Европа е предизвикана от грешната политика на Запада

Руският президент Владимир Путин определи кризата с мигрантите в Европа като напълно очаквана, предаде ТАСС.

„Знаете, казвал съм това много пъти: Смятам, че това е една напълно очаквана криза. Ние в Русия, и в частност аз, казвахме, че ще има големи широкомащабни проблеми, ако нашите така наречени западни партньори водят такава погрешна политика, особено външна политика, в регионите на мюсюлманския свят, в регионите на Близкия изток и Северна Африка. Те продължават да водят такава политика“, заяви Путин пред журналисти във Владивосток.

Причина за миграционната криза в Европа е налагането на собствени стандарти без отчитането на социокултурните особености на другите страни, счита руският президент.

„За каква политика става дума? Става дума за налагане на собствените стандарти, без да се вземат предвид историческите, религиозните, националните, културните особености на тези региони. Това е преди всичко политика на нашите американски партньори“, добави той.

Путин заяви, че е изненадан от това, че американските медии критикуват Европа за жестоко отношение към мигрантите, след като САЩ са тези, които са предизвикали този проблем.

„Аз с учудване гледам как някои американски средства за масова информация критикуват Европа за излишната според тях жестокост към мигрантите“, каза Путин. Той подчерта, че САЩ не са толкова натоварени от миграционен поток, а Европа, която по думите му „сляпо следва американските указания“, страда много тежко.