Путин: Когато другите страни усетят в Русия конкурент, налагат ограничения. Обзор

В отговор на въпрос дали Русия е готова да живее десетилетия наред под ограниченията на икономическите санкции, наложени от Запада, лидерът на Кремъл припомни, че не са за първи път страната е поставена в подобна ситуация.

Историята на Русия показва, че сме живели под санкции в продължение на цялата наша история“, коментира Путин, допълвайки: „Ако не беше Крим, щяха да измислят нещо друго за сдържането на Русия“.

„В някои параметри се вижда общ икономически ръст в Русия, каза по време на „пряката линия“ президентът на федерацията Владимир Путин по време на годишната „пряка линия“.

Той подчерта, че най-сериозен ръст има в производството, автомобилостроенето, капиталовите инвестиции и износа на суровини. В страната се отбелязва и рекордно ниска инфлация.

„Капиталовите инвестиции са по-високи от икономическия растеж, което дава надежда, че икономиката ще расте по-бързо в бъдеще“, допълни Путин.

Путин изрази увереност, че санкциите към Русия не са повлияли на състоянието на икономиката на Русия драстично – по-важен въпрос е падането на цените на петрола.

„Санкциите ни принудиха да „включим мозъците си“. В резултат на ограниченията в много сектори на страната възвърна компетентността ни – това се отнася до ракетостроенето, фармацията, инженерство, селското стопанство и други области“, каза президентът.

„Страните, които наложиха санкции, загубиха повече. Русия загуби от ограниченията 50-52 милиарда долара, а държавите, които ги въведоха – 100 млрд. долара“, подчерта Путин.

Според президента, ако Западът се откаже от антируските санкции, Москва ще премахне ответните мерки.

Путин бе помолен да коментира цитирането от Порошенко стихотворението на  Лермонтов: „Довиждане, немита Русия…“ на церемонията по повод безвизовия режим с ЕС.
„Порошенко знае руската класиката- това е похвално“, отговори Путин. „Вие знаете, в нашата литература и в украинската може да се намери много подобни ярки и силни примери, с които мога да отговоря на  Пьотър Алексеевич. Но аз няма да го направя от уважение към украинския народ, от уважение към общата ни история, от уважение към нашата обща вяра.“
 Путин също така пожела успех на Киев в процеса на интеграция с Европа.
Президентът отбеляза, че Арктика за Русия е приоритет и подчерта , че Арктическия регион, ще гарантира в бъдеще благосъстоянието на страната. В зоната на Арктика започна добив на въглеводород и все по-интензивно ще се използва северния морския път. Той припомни, че страната има уникален ледоразбивач, който няма никъде другаде в света.

Американец  попита Путин за съвет как да се преодолее вълна от русофобията, която залива страната му. Путин припомни, че Русия и САЩ бяха на една и съща страна в двете световни войни и допълни, че много руснаци уважават постиженията на американския народ и не смятат САЩ за враг.

Според Путин, двете държави могат да си сътрудничат в областта на неразпространението на ядрени оръжия и да дискутират общите проблеми на околната среда.
„Ние трябва да сме заедно в борбата срещу бедността в света, каза президентът.  Като пример за успешно сътрудничество, Путин припомни, че Москва и Вашингтон работиха заедно по проблема с иранската ядрена програма. Той изрази надежда, че Русия и САЩ заедно ще решат проблемите на Сирия и Украйна. „Ние сме готови за конструктивен диалог“, каза президента на РФ.
Русия има готовност да предостави убежище на бившия директор на Федералното бюро за разузнаване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми, заяви държавният глава на Руската федерация.  „Той изведнъж каза, че е записал разговор с президента (Доналд Тръмп САЩ), а след това чрез приятел даде този разговор в медиите. Е, това звучи много странно. Шефът на тайните служби записва разговор с върховен главнокомандващ, а след това друг чрез приятел го предава на медиите. Тогава, с какво е по-различен директорът на ФБР от г-н (Едуард) Сноудън?
Той не е ръководител на службите за сигурност, а правозащитник, който защитава определена позиция. Между другото, ако в тази връзка срещу него възникне някакво преследване, ние и на него (Коми) сме готови да предоставим политическо убежище в Русия. Той трябва да знае това“, подчерта Путин по време на „пряката линия“.
Водещият попита Путин за диалог с опозицията в контекста за последните некоординирани протести. Президентът изрази готовност да работи с всички опозиционни сили, с изключение на тези, които се възползват от чужди проблеми в името на своите политически цели. „Те  спекулират с проблемите … Необходимо е да се предложи решение“, каза Путин.

Новобранци от Волгоград попитаха Путин какви са поуките от операцията в Сирия.

На този въпрос той отговори, че тя е полезна за оценка на най-новите оръжейни системи на Русия, като „опитът от използването им е безценен“. По повод възможността за приключване на конфликта Путин посочи, че се работи за мирно уреждане на споровете между всички страни в него. Президентът допълни, че е необходимо повишаване на боеспособността на сирийската армия и повишаване на равнището на руската база в Сирия, за да може да се води от нея борба с терористичните организации.

Путин отговори на въпроса за това, какво ще се случи с този, който ще го излъже. „Аз също съм човек и мен също ме лъжат. Дори когато усещам лъжата-  не се ядосвам. Преди да реагирам, винаги първо търся какви са причините, защо човека би го направил … Но, аз не се забравям.“

Президента на Русия  заяви, че знае как живеят обикновените хора. Държавният глава припомни, че баща му спестяваше електроенергия и призна, че винаги изключва осветлението, излизайки от  помещенията – навика остана.

На въпроса как  се отнася към анекдотите  за себе си. „Зависи за какъв“, пошегува се Путин. Държавният глава призна, че той не си спомня вицове за себе си и не е прочел нито една  книга за себе си.

Путин отговори на въпроса, кого  ще остави след себе си: „Само руснаците могат да определят кой ще води град, регион или държава, каза президентът.
Към края на „пряката линия“ президентът обърна внимание, че  сред въпросите има и изявление: „Всичко ще бъде наред“. Държавният глава на Русия изрази увереност и обеща, че ще бъде така.