Путин и Съвета за сигурност на Русия обсъдиха ситуацията в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин проведе съвещание късно вечер на 19 юни с членовете на Съвета за сигурност на Русия относно напрегнатата ситуация в югоизточна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на прессекретаря на Путин Дмитрий Песков.

”Основната тема на съвещанието бе ситуацията в югоизточна Украйна”, поясни Песков. Руският президент провел телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко. Както съобщи Песков, „по време на обсъждането на текущите руско-украински въпроси, Путин акцентирал внимание върху необходимостта от незабавното прекратяване на военните действия в конфликтните зони на югоизточна Украйна”.

Порошенко от своя страна информира руския глава за основните положения в своя план за урегулиране на ситуацията.

„Президентът на Русия изрази надежда, че при реализирането на този план, първо ще се отдели внимание на решаването на ключовите проблеми, предизвикали решителните протестни действия от страна на населението в регионите”, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

По-рано, в четвъртък (19 юни) руският глава обсъди в телефонен разговор ситуацията в югоизточна Украйна с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсуа Оланд. Те обсъдили и евентуалните последствия за икономиката и енергийната безопасност на Европа в следствие на прекъсване на преговори от страна на Украйна за урегулиране на проблема с уреждането на дълга й за доставките на руския газ.

Руският лидер изрази сериозна загриженост за продължаващата в югоизточна Украйна военна операция.

„Путин изрази загриженост относно продължаващата военна операция в югоизточна Украйна. Той изрази надежда, че уверенията на властите в Киев, а най-вече на новия украински президент Петро Порошенко, че имат намерение да прекратят насилието, за да започне общонационален диалог, наистина ще бъдат незабавно реализирани”, се посочва в прессъобщението на Кремъл.