Путин и Меркел обсъдиха съблюдаването на примирието в Украйна

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха отново по телефона ситуацията в Украйна и газовия въпрос, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Путин и Меркел подчертали колко е важно да се спазват мирните споразумения от Минск, на първо място за прекратяване на огъня, изтегляне на тежките оръжия и ефективно наблюдаване на ситуацията от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Путин  изтъкна, че е необходимо да не бъде допускан по-нататъшен обстрел на цивилни обекти в Югоизточна Украйна от армията”, уточниха от Кремъл.

Руският президент и германският канцлер се обявили за възможно най-скорошно оформяне и изпълняване на споразумение за украинския газов проблем, съобщи още пресслужбата на Кремъл.

Освен това, двамата са обсъдили международното сътрудничество в борбата срещу тероризма, и най-вече срещу екстремистката групировка „Ислямска държава”.

„Обсъдена бе и темата за взаимодействието при борбата с епидемията на опасното инфекциозно заболяване Ебола”, съобщават още от Кремъл.

Лидерите на двете страни се договориха да продължат диалога по време на предстоящата среща на върха на 16-17 октомври в Милано.

Телефонният разговор е бил проведен по инициатива на германската страна.