Путин и Меркел единодушни: ситуацията в Украйна деградира

На преговорите в Рио де Жанейро лидерите на двете страни размениха приветствия и обсъдиха ситуацията в Украйна. Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел единодушно стигнаха до извода, че ситуацията в Украйна деградира, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението на прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Путин е изразил крайната си тревога относно настъпателните действия на украинските въоръжени сили и подчертал, че смята ситуацията за неприемлива, както и случаите, когато украински снаряди поразяват територията на Русия.

„Владимир Путин и Ангела Меркел смятат, че за възстановяването на работата на контактната група за Украйна е необходимо спешно прекратяване на огъня, обмяна на пленени и възстановяване на мониторинговата дейност“, поясни Песков.

В разговора с Меркел, Путин нарече неприемливи действията на украинските военни, които на 13 юли обстреляли жилищен квартал в Ростовска област (Русия), има жертви. Той подчерта, че това не е първият случай на нарушаване на границата и използване на оръжие по територията на Русия.

Също така, на срещата са били обсъждани въпросите за газовите доставки в Украйна и Европа.