Путин и Кастро обсъдиха двустранните отношения и обстановката в света

На срещата си с председателя на Държавния съвет на Куба Раул Кастро руският президент Владимир Путин предаде поздрави на комендант Фидел Кастро.

„Позволете сърдечно да ви поздравя. Предайте поздрави на комендант Фидел. Надявам се, че той е в добро здраве“, каза Путин.

Раул Кастро поздрави Путин за доклада, който представи на Общото събрание на ООН. „Вашия доклад аплодираха няколко пъти“, добави председателят на Държавния съвет на Куба.

Той разказа, че е слушал и докладите на китайския лидер и на американския президент. „Разбира се, забелязах разногласията в тези три доклада“, отбеляза Кастро.

В края на протоколната част от срещата в присъствието на пресата Кастро съобщи, че се радва на възможността да се срещне с руския лидер и няма да му отнеме много време.

Руско-кубинската междуправителствена комисия ще се състои скоро, съобщи руският президент Владимир Путин.

„Ние имаме много интересни перспективни проекти в енергетиката, машиностроенето и космоса. Във всяко от тези направления ние можем да постигнем сериозни резултати. В близко време трябва да се състои междуправителствена комисия“, каза Путин.

Той отбеляза, че се радва да види Раул Кастро и да поговори с него по всички области.

От своя страна Кастро отбеляза, че отношенията между двете страни „вървят добре и в бъдеще ще се укрепват“.

„Нашите отношения несъмнено ще продължат да се укрепват“, цитира думите на Кастро информационна агенция Prensa Latina. Според медията, руският президент, говорейки за предстоящото заседание на руско-кубинската междуправителствена комисия, е изразил увереност в способностите на двете страни заедно да постигнат важни резултати.

Освен редицата двустранни срещи в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, руският президент Владимир Путин проведе кратки преговори и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азиз ал Сауд.

В рамките на мероприятията, проведени в кулоарите на Общото събрание на ООН, руският президент проведе също и кратки беседи с турския премиер Ахмед Давутоглу и ръководителите на международните организации, участващи в сесията.