Путин и Ердоган се разбраха се по ключови въпроси

Президентът на Русия добави още, че смята „тези договорености за общ и изключително важен успех, успех и на нашия приятел господин Ердоган, защото той е един от инициаторите на този процес”. Според оценките на Путин постигнатите резултати за създаване на зони на деескалация са ”абсолютно принципни неща, които са важни не само за сирийския народ, не само за региона, но и за целия свят”. „Ние създаваме условия за връщане на бежанците, за връщането им вкъщи, което е принципно важно за активизиране на процеса на търсене на дългосрочно политическо урегулиране в Женева под егидата на ООН”, подчерта Путин.

991-ratio-putin-erdogan (1)

БГНЕС

Страните са се договорили да продължат плътните контакти по линия на министерствата на външните работи, военните и специалните служби за целите на задълбочаването на координацията на съвместните действия за урегулиране на кризата в Сирия, за решаването на другите регионални проблеми. „Преговорите в Астана увеличиха доверието между нашите две страни, необходимо е да продължаваме да провеждаме такива срещи. Кризата в Сирия трябва да бъде решена по мирен път и ще продължаваме да си сътрудничим в тази посока”, заяви президентът на Турция.

По време на преговорите Анкара и Москва обявиха подкрепата си за териториалната цялост на Ирак и Сирия. „Ние с Русия подкрепяме териториалната цялост на Ирак и Сирия. Турция продължава тясното сътрудничество с Русия за постигане на политическо решение на кризата в Сирия”, каза Ердоган. Той обяви и небоходимостта „да не се дава възможност на правителството в Иракски Кюрдистан да допусне още по-сероизна грешка”, като имаше предвид референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан, който се състоя на 25 септември.

 БГНЕС/Дарикнюз