Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган разговаряха днес по телефона. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, като добави, че по-късно ще информира медиите за резултатите от беседата между двамата лидери, предаде ТАСС.

Песков отбеляза, че по въпроса за компенсацията за сваления от Турция руски Су-24 трябва да се имат предвид договореностите, които може да бъдат постигнати по време на разговора между президентите. „По този въпрос ще ви помоля да се ориентирате единствено от резултатите от разговора между държавните глави“, каза той пред журналисти, като отбеляза, че на тази тема от страна на Турция е имало „много изказвания“.

Това е първият разговор между Путин и Ердоган след като през ноември миналата година Турция свали руски самолет Су-24 в небето над Сирия, припомня ТАСС.

Инициативата за провеждането на телефонния разговор е на руската страна и е в отговор на писмото на Ердоган, в което той се извини за сваления бомбардировач и изрази готовност за нормализиране на ситуацията. Писмото бе изпратено в Кремъл близо седем месеца след трагедията със Су-24, припомня още агенцията.