Путин и Ердоган обърнаха страницата на кризата в отношенията между Русия и Турция

Във вторник в Санкт Петербург се проведе първата след кризата в двустранните отношения среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, която медиите по-рано характеризираха като историческа, предаде РИА Новости.

Като основен резултат от преговорите може да се определи рестартирането на отношенията между Москва и Анкара след случая със сваления през ноември руски Су-24 в Сирия.

След провелата се вчера среща Путин и Ердоган заявиха готовност за сътрудничество по всички направления, в частност, да се заемат с възстановяването на търговско-икономическото сътрудничество и търсенето на компромиси за Сирия.

Кризата в отношенията между Русия и Турция настъпи след като през ноември миналата година турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24 в небето над Сирия. Тогава руският президент Владимир Путин нарече това „удар в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. Не след дълго Русия въведе редица икономически ограничения по отношение на Турция.

Ердоган заяви, че Турция иска да възстанови отношенията си с Русия, но не разбира каква първа стъпка очаква от нея руската страна. РФ неведнъж е заявявала, че очаква извинение за сваления Су-24.

В края на юни Ердоган направи първата стъпка към подобряването на отношенията, като изпрати писмо до Владимир Путин, в което поднесе извиненията си за сваления руски бомбардировач и изрази съболезнования и съчувствие във връзка с гибелта на пилота.

В началото на юли Путин и Ердоган разговаряха по телефона, след което руският президент информира правителството за решението да бъде започнат процес за нормализиране на търговско-икономическите отношения с Анкара.

Откровен разговор

Независимо от това, че кризата в отношенията между Русия и Турция продължи малко над седем месеца, медиите още в предверието на срещата на Путин и Ердоган я определиха като историческа. Според фотографите, заснели началото на преговорите между двамата лидери, турският президент е изглеждал напрегнат и се е държал малко сковано.

Източник, присъствал на преговорите, съобщи пред РИА Новости, че срещата е преминала в позитивен дух. Това потвърдиха и фотографите на официалния обяд на руската и турската делегации, който се състоя след преговорите в тесен състав: по време на обяда масите са били украсени с паметни снимки на здравото ръкостискане на Путин и Ердоган. По-късно турските медии нарекоха това „привличащ вниманието жест на приятелския обяд“.

Когато президентите на двете страни излязоха пред представителите на медиите, съмненията, че преговорите може да не са преминали успешно, се изпариха у всички: руският и турският лидери и с поведението си, и с изказванията си дадоха да се разбере, че кризата в отношенията между Москва и Анкара е останала в миналото. В изказванията си Ердоган неведнъж нарече Путин „скъп приятел“.

На съвместната пресконференция руският държавен глава заяви, че преговорите са преминали конструктивно и имат много голямо значение за съдбата на руско-турските отношения. По думите му Русия иска възстановяване на отношенията с Турция в пълен обем и възнамерява да се заеме с това. Москва и Анкара разполагат с всички възможности за възстановяване на отношенията и съответният алгоритъм е вече набелязан.

На свой ред турският президент отбеляза, че Турция би искала да изведе отношенията си с Русия на нивото от преди кризата и дори на по-високо.

Сирия

Давайки оценка на провелите се преговори, и двамата лидери не пропуснаха да отбележат, че преодоляването на кризата в отношенията между Москва и Анкара ще окаже положително влияние върху ситуацията в региона.

„Турско-руските отношения са не само търговско-икономически отношения. Ние също така се надяваме, че тяхното възстановяване и нормализиране ще донесат мир и стабилност в региона“, заяви Ердоган на пресконференцията след преговорите с Путин.

Руският президент отбеляза, че това ще способства и за укрепването на стабилността в целия свят.

Говорейки за регионалната стабилност, и двамата президенти на първо място подразбираха ситуацията в Сирия. Позициите на Москва и Анкара по този въпрос в голяма степен се разминаваха, и руският президент припомни това:

„Възгледите ни за регулирането на кризата в Сирия далеч невинаги съвпадаха. Ние се договорихме, че след тази част ще се съберем отделно с министрите на външните работи и представителите на специалните служби, ще обменим информация и ще потърсим решение“, каза Путин.

При това той отбеляза, че Москва и Анкара имат обща цел – разрешаването на кризата в Сирия, и изхождайки от това трябва да бъдат търсени общите решения.

„Що се отнася до съгласуването на възгледите и подходите ни, мисля, че това също е възможно, поне заради това, че имаме обща цел – регулирането на сирийската криза… Мисля, че основавайки се на тази платформа, на този общ подход, ние ще търсим приемливи общи решения“, заяви Путин.

„Благодаря за обаждането“

Откривайки преговорите, Путин и Ердоган засегнаха темата и за неотдавнашния опит за преврат в Турция, като по този начин подчертаха готовността си за нормализиране на отношенията между страните: не е тайна, че след метежа за Анкара политическата подкрепа от страна на Русия играе важна роля.

„Аз бях един от първите, които се обадиха на президента и изразиха думи на подкрепа за преодоляването на вътрешнополитическата криза, свързана с държавния преврат“, каза Путин на откриването на срещата с Ердоган.

Той изрази надежда, че турският народ под ръководството на президента ще се справи с кризата и подчерта, че Русия винаги се обявява против всякакви неконституционни действия.

На свой ред Ердоган призна, че обаждането на Путин след метежа много го е зарадвало.

„Наистина, обаждането ви веднага след опита за преврат много зарадва и мен, и моите колеги, и целия народ. Доколко нашият народ е против всякакви такива опити за преврат и доколко иска демокрация, бе точно и ясно проявено в неделя, когато бе организиран митинг на демокрацията“, заяви турският президент, като благодари на руския си колега за подкрепата.

Възстановяване на търговско-икономическите отношения

В центъра на вниманието на провелите се във вторник преговори бе търговско-икономическото сътрудничество между Русия и Турция. Руският президент заяви на съвместната пресконференция след срещата, че на двете страни предстои усилена работа по възстановяването на търговско-икономическото взаимодействие, като при това специално внимание се планира да бъде отделено на увеличаването на инвестициите и търговските потоци.

Путин съобщи, че Москва възнамерява поетапно да отменя специалните икономически мерки и ограничения срещу турските компании. Така, ограниченията за работа на турски строителни компании и граждани на Турция в Русия ще бъдат отменени в близко време.

По думите на руския президент провеждането на сесия на междуправителствената комисия за търговско-икономически отношения между Русия и Турция е планирано за есента тази година. Освен това, през първата половина на 2017 г. се планира провеждането на среща на съвместната група за стратегическо планиране.

Важно място в сътрудничеството между Москва и Анкара преди кризата заемаха проектите в областта на енергетиката и затова Путин и Ердоган обърнаха специално внимание на тази тема. След преговорите стана известно, че Анкара е взела положително решение за възобновяването на проектите „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“.

„Ние обсъдихме големите съвместни проекти в областта на енергетиката, продължението на работата над които ще изиска конкретни политически решения. Между другото, ще отбележа, че определени решения, за които говорихме по-рано, вече са приети от турската страна по редица големи проекти като строителството на атомната електроцентрала „Аккую“ и газопровода „Турски поток“, каза Путин.

Турският президент на свой ред обеща да ускори реализирането на проекта „Турски поток“, както и да предостави статут на стратегическа инвестиция за проекта за АЕЦ „Аккую“. По думите на Ердоган Анкара възнамерява да си сътрудничи с Русия и в сферата на отбранителната промишленост.

Визи и чартъри

Още една важна новина стана и предстоящото възобновяване на чартърните полети между двете страни.

„Разгледахме възможността за възобновяване на чартърните полети и това също е технически въпрос, който ще бъде разрешен в близко време“, заяви Путин.

„От гледна точка на туристическия поток Турция наистина имаше сериозни приходи от пътуванията на руските туристи, и това сближаваше народите ни. Ние и този процес не бива да оставяме на страна в резултат и по време на преговорите, които проведохме днес“, каза на свой ред турският лидер.

Путин също така заяви необходимостта от разрешаването на визовите въпроси между двете страни, включително и защото те имат отношение към въпросите за икономическото сътрудничество. Според руския президент в хода на преговорите турските партньори са посочили, че в областта на транспорта, железопътните пътувания и самолетните полети във връзка с визовите ограничения възникват и ограничения от икономически характер.

Ще трябва да се поработи

Експертите засега сдържано коментират резултатите от срещата, от една страна, отбелязвайки реалността от оповестените планове за възстановяване на сътрудничеството между Русия и Турция, и от друга, отбелязвайки, че това ще изиска допълнително време и усилия.

„Възстановяването ще се случва, но бавно. Още повече, че за тези месеци страните толкова наговориха един за друг, имаше и толкова публикации, че не е така лесно да се пречупи общественото мнение. Сериозни разногласия между страните съществуват, включително и в политически план, които няма как толкова лесно да бъдат преодолени. Необходима е много работа“, заяви пред РИА Новости генералният директор на Руския съвет по международни въпроси (РСМД) Андрей Кортунов.

Според директора на Международния институт за най-новите държави Алексей Мартинов, преговорите между Путин и Ердоган са постигнали поставените цели, но което е не по-малко важно – прозвучалите изказвания обещават да получат бъдеща реализация.

„Самият факт за подобна работна визита в Русия, за среща в Санкт Петербург, доста откровените и качествени преговори по най-актуалните въпроси от регионалния и международния дневен ред, несъмнено са определен успех… Безусловно, за да бъде нещо реализирано, то първо трябва да бъде произнесено. Разбира се, винаги първична е декларацията. И в този смисъл днешните преговори са декларация за намеренията, но достатъчно качествена и обещаваща да се превърне в редовна практика“, каза Мартино

Преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган снеха голяма част от противоречията между двете страни, но политическите разногласия си остават и двете държави трябва да направят компромиси, заяви пред РИА Новости старши научният сътрудник в Института за политически и социални изследвания на Черноморско-Каспийския регион Виктор Надеин-Раевски. Според експерта за Москва и Анкара ще бъде трудно да намерят компромиси за разрешаването на сирийската криза.

„Въпросът за бъдещото регулиране на кризата в Сирия е изключително важен. Трябва да се търсят варианти на вътрешно сирийско съгласие, интеграция на умерената сирийска опозиция в бъдещите структури на държавата – много са въпросите, които са на дневен ред. Но всичко това не е толкова просто. В интервюто преди преговорите Ердоган озвучи позицията, че не приема режима на Асад – с подобен подход разрешаването на сирийските въпроси е невъзможно“, счита експертът.

Той припомни, че „съществува и проблемът с кюрдите“. „Той е сложен и се състои от отношения към различните части на кюрдското население в различни страни. Тук за много неща ще трябва да се правят договорки“, подчерта Раевски.