Путин и Ердоган обсъждали доставка на руски системи за ПРО

Руският президент Владимир Путин и турският – Реджеп Ердоган са обсъждали в Истанбул евентуална доставка на руски ”елементи за ПРО”. Информацията излиза 4 дни, след като двамата президенти се срещнаха в турския град по време на 23-ия световен енергиен конгрес. Неин източник е прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков, който е положил усилия да не звучи твърде категорично.

„Споменавани бяха различни системи за противоракетна отбрана, за които Русия може да разгледа възможностите за доставка при желание от турската страна“, е казал Песков.
Той е добавил, че става дума за възможни доставки на системи за ПРО „в различни варианти“.
„Това е чисто търговски въпрос, свързан с военно-техническо сътрудничество, т.е. с много чувствителна област на сътрудничество“, е подчертал прессекретарят на Путин.
Журналисти са попитали Песков за тези възможности ли е ставало дума, когато двамата президенти са съобщили в Истанбул, че страните им активизират отбранителното сътрудничество.
Дмитрий Песков се е отклонил от пряк отговор с думите: „Аз не бих формулирал това така, но действително въпроси, свързани с областта на военно-техническото сътрудничество, фигурираха в дневния ред на контактите на Путин и Ердоган“.

Източник: Фрогнюз