Путин и Ердоган засилват военната координация в Сирия

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили в телефонен разговор да засилят военното координация срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщение от Кремъл.

От Кремъл не дават повече подробности, но информират, че Путин е изказал съболезнованията си на Ердоган за смъртта на няколко турски войници близо до контролирания от „Ислямска държава“ град ал-Баб в Северна Сирия.

Подкрепяните от Турция бойци на сирийската опозиция в четвъртък подновиха голяма офанзива вътре в града, ден след пробив през укрепления на „Ислямска държава“ в нейната оставаща крепост в провинция Алепо.

От Кремъл информираха още, че Путин и Ердоган също са се съгласили активно да напреднат в мирните преговори за Сирия в Астана и Женева. Те са обсъдили и подготовката за срещата на двете страни в Русия през март.

Междувременно стана ясно, че руски въздушни удари случайно са убили трима турски войници и са ранили 11 други по време на операция срещу „Ислямска държава“ в Северна Сирия тази сутрин. Това съобщава турската армия.

В съобщението се допълва, че руският президент Владимир Путин е звъннал на турския си колега Реджеп Ердоган и е изразил съжаление и съболезнования за инцидента. Двете страни извършват разследване.