Путин изтъкна пред Финландия некоректността на забраната за руските дипломати

Руският президент Владимир Путин счита за некоректна забраната за председателя на Държавната дума да присъства на сесията на Парламентарната асамблея в Хелзинки. Както съобщиха от пресслужбата на Кремъл, на 15 юли Путин е инициирал телефонен разговор с финландския президент Саули Нийнистьо.

„Обсъдена бе ситуацията, създала се в двустранните отношения след забраната за членовете на официалната руска делегация начело с председателя на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин да посетят Финландия за участието в ежегодната сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ“, отбелязват от Кремъл.

„Путин отбеляза правната некоректност на приетото под натиска на някои членове на Евросъюза решение“, подчертават от пресслужбата.

Въпреки това, руският лидер се надява, че външните фактори няма да се отразят на добрите отношения между Москва и Хелзинки. „Бе изразена увереност, че въпреки влиянието на външните фактори, Русия и Финландия със съвместни усилия ще успеят да запазят добросъседския и приятелски характер на отношенията помежду си“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл съдържанието на телефонния разговор между Владимир Путин и финландския президент Саули Нийнистьо.

От Кремъл отбелязват още, че в разговора са били „подчертани значението и актуалността на споразуменията, постигнати по време на визитата на Нийнистьо в Москва на 16 юни 2015 г.“. Обсъдени са били също и конкретни проекти от руско-финландското сътрудничество.

„Лидерите обмениха мнения по актуалните международни въпроси, включително и по Украйна и резултатите от преговорите във Виена по иранската ядрена програма“, добавиха от пресслужбата на Кремъл.

Припомняме, че по-рано Финландия отказа да разреши на намиращите се в списъците със санкциите руски депутати, сред които председателят на Държавната дума Сергей Наришкин, да участват в лятната сесия на ПА на ОССЕ. В отговор руската делегация реши в пълен състав да не присъства на сесията в Хелзинки. Руското външно министерство определи решението на Финландия като откровено неприятелска стъпка.