Путин изрази съболезнования на белгийците и осъди варварските атентати в Брюксел

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на белгийския крал Филип и на целия белгийски народ във връзка с терористичните атентати в Брюксел, предаде ТАСС.

Путин „категорично осъжда тези варварски престъпления“, заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Президентът Путин вече изрази съболезнованията си на белгийския крал Филип във връзка с гибелта на мирни граждани в резултат от серията взривове в Брюксел. Президентът категорично осъди тези варварски престъпления, които бяха извършени“, съобщи представителят на Кремъл.

Руският лидер е изразил съболезнования и на белгийския народ, добави Песков. По думите му Путин „увери в абсолютната солидарност на руснаците с белгийците в тези тежки часове“.

Тази сутрин в 8.00 часа избухнаха две експлозии в залата за заминаващи на летище „Завентем“ в Брюксел. Очевидци съобщиха, че преди експлозиите е чута стрелба и арабска реч.

Летище „Завентем“ е изцяло затворено. Пътниците бяха евакуирани след станалите две бомбени експлозии. Междувременно полицията, цитирана от „Евронюз“, съобщи, че е открила още едно взривно устройство, което не е успяло да се взриви.

Към момента се съобщава за 17 жертви на летището „Завентем“. Има много ранени. Възможно е броят на жертвите да се увеличи.

Час след експлозията на летището избухна бомба в метрото. Експлозия прогърмя на метростанция Маалбек, където към момента се съобщава за най-малко 10 загинали. Метростанция Маалбек се намира в близост до европейските институции в Брюксел.

Съобщава се също така за още една експлозия на метростанция Шуман, където се намира сградата на Европейската комисия. В момента работата на метрото в целия град е спряна, а нивото на тревога е увеличено до най-високата четвърта степен.