Путин изказа съболезнования на Саркисян за клането в Гюмри. Дезертьор-изрод изби семейство Аветисян

На 12 януари руският войник-дезертьор Валерий Пермяков от 102-а военна база край арменския град Гюмри изби шест души от семейство Аветисян. Оцеля само шестмесечно бебе, което е тежко ранено.

Президентът на Русия Владимир Путин официално изказа съболезнования на арменския си колега Серж Саркисян. 102-а военната  база до Гюмри е особено важно звено от комуникационни и логистични линии : Батуми-Кутаиси-Тбилиси-Гюмри-Ереван-Нахичеван-Баку, както и: Тбилиси-Гюмри-Ереван-Нахичеван-Тебриз. Зоната около Гюмри е много ценна за руските военни и това се вижда от подробните армейски карти.

102-а руска военна база е създадена в съответствие с Договора за правния статус на части от Въоръжените сили на Руската федерация, намиращи се на територията на Армения, подписан на 21-и август 1992 г., и с Договора за руска военна база на територията на Армения от 16-и март 1995 г. Основа на базата става 127-а мотострелкова дивизия на Закавказкия военен окръг. Базата носи боево дежурство в рамките на Обединената система на ПВО на СНГ. Подчинена е на командването на Групата войски на Русия в Закавказието в рамките на Южния военен окръг. Базата разполага със зенитно-ракетни комплекси С-300B (988 зенитно-ракетен полк) и изтребители МиГ-29 (3624-а авиационна база, летище Еребуни, край Ереван). Числеността на личния състав на базата е около 4 хиляди души.

Дезертьорът Валери Пермяков е механик-водач на танк и е поощряван от командването за отлично носене на службата. Заловен е край село Баяндур на арменско-турската граница от граничари от ПС на ФСБ. Дезертьорът обяснил по време на разпита, че не му се служило повече и затова избягал. Жертвите му са: Серьожа Аветисян (1961), Асмик Аветисян (1959), Аида Аветисян (1979), Армен Аветисян (1981), Араксия Погосян (1990), Асмик Аветисян (2012). Според проф. Леонид Рошал състоянието на шестмесечния Серьожа Аветисян е крайно тежко и не може да се направи прогноза дали ще оцелее.

Дезертьорът-изрод хвърли петно върху достойна войнска част, която се ползва с добро име сред местното население. След зверското клане Валерий Пермяков се е преоблякъл в цивилни дрехи, а униформата си е оставил, без да направи опит да я унищожи. Така са го идентифицирали. В жилището на семейство Аветисян са открити 21 гилзи. След разстрела дезертьорът-танкист хуква да бяга към границата с Турция, където е заловен. Вече е направил пълни самопризнания. По думите му уж бил влязъл „да пие вода“, а когато член на семейството го забелязал, се уплашил и започнал да стреля с АК-74.

В Армения се надигна мощна протестна вълна.  Възмутените граждани искаха Валерий Пермяков да бъде съден в Армения. Едва когато главният прокурор на страната, Кеворк Костанян, направи изявление, че дезертьорът-изрод ще бъде съден в Армения, напрежението стихна./днес+