Путин за „довиждане немита Русия“: Порошенко знае руската класиката. Похвално!

Руският президент беше помолен да коментира цитата на Порошенко на церемонията по повод безвизовия режим на Украйна с Европа – „Довиждане, немита Русия“- стихотворение на Лермонтов. „Порошенко знае руската класиката. Това е похвално!“, каза Путин.

Руският лидер в отговор цитира украинския поет Тарас Шевченко: «Доборолась Украина до самого края. Хуже ляхов свои дети ее распинают».

Путин похвали своя украински колега за познаването на руската литература, но отбеляза, че поетът е написал тези стихове за цяла Русия, в чийто състав в онзи момент е влизала и Украйна.

“Вие знаете, в нашата литература и в украинската може да се намери много подобни ярки и силни примери с което мога да отговоря на  Пьотър Алексеевич. Но аз няма да го направя от уважение към украинския народ, от уважение към общата ни история, от уважение към нашата обща вяра.“

Той пожела успех на Киев в процеса на интеграция с Европа.

„Евентуална руска намеса в Украйна може да повлияе негативно на хора, които не подкрепят начина, по които правителството им се отнася с Русия“, това коментира Владимир Путин в отговор на въпрос на жител на Киев. Мъжът попита президента защо Русия не увеличи помощта си към проруски настроените украинци.

Путин каза още, че някои хора в Украйна, които споделят националистически възгледи, не са съгласни с прекъсването на икономическите връзки на Киев с Русия, вярвайки, че това е против националните интереси на Украйна.