Путин: заветите на Сергий Радонежский са ключ към разбиране на Русия

Днес, в деня на честването на обретението на мощите на преподобни Сергий Радонежски, руският патриарх Кирил отслужи празнична Божествена литургия в Троице-Сергиевата Лавра, съобщи „Православие. ру“.

„Става ясно, че Светата Рус, това е неумиращият духовен и морален идеал на нашия народ, а също израз на този идеал, неговата доминанта е святост. Удивително е, но ако си зададем един прост въпрос: „А къде другаде още тази святост е била основния идеал в живота на хората? И става дума не за манастири, не за затворени групи от хора, посветили се на служението на Господ – става дума за много голям народ“, каза Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил след Богослужението.

По думите му, онези, които са достигнали святост, които са реализирали този общонационален идеал, са станали „герои на духа, сподвижници, общонационален идеал. Един от тези примери е преп. Сергий Радонежски“.

В петък в лаврата пристигна и руският президент Владимир Путин.

„Заветите на Сергий Радонежски, са ключ към разбиране на Русия. Към познанието на нейните първоотци, историческите й традиции, нейното единство и сплотеност. Именно в това е единството, в правдата и справедливостта, в настоящето и бъдещето й!“, каза президентът на Русия Владимир Путин.

На празничния концерт Владимир Путин отбеляза, че в историята на Русия Сергий Радонежский има съдбоносна роля.

„Преподобни Сергий е възпитател и строител на Светата Рус“ – така е определил високата мисия на преп. Сергий руския народ. Неговото мъдро и твърдо слово на наставник е било духовна опора, подкрепа в тежък период на страната при чуждеземно нашествие и вътрешни раздори. Именно тогава са прозвучали неговите пророчески слова: „С любов и единение ще се спасим“. И този призив, изпълнен с непоколебима вяра, е послужил за обединяването на руските земи, след което той завинаги е останал в душата на народа, в историческата памет“, каза Владимир Путин.

Също така, той подчерта, че мащабът и влиянието на личността на преподобни Сергий се отразили на не една епоха. „Той е станал вдъхновител на патриотичния, националния и духовния подем. Съдействал е за укрепването на Православната Църква и строителството на манастири, които са не само духовни центрове, но и истински крепости, стражари на Русия“, каза Путин.

По думите на руския президент, основаната от Сергий Радонежский Троице-Сергиевата Лавра има особена роля. „Тя по право е смятана за православна основа, чист източник на вяра и съкровищница на общонационална култура“, подчерта Путин.