Путин е възмутен от отношението на Запада към гибелта на руските медици

Москва не може да приеме позицията на западните структури по отношение на гибелта на руските военни медици в Сирия. Това заявление президентът Путин направи по време на заседание на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека, предаде кореспондент на „Лента.ру“. За това съобщи Рамблер, в четвъртък (8 декември).

По думите на държавния глава „големите международни структури (…) просто поставиха на равна нога и напусналите живота наши медици, и онези, които нанесоха удари по болницата, при това правейки това съзнателно, знаейки, къде се намира медицинското учреждение“.

Той подчерта, че „това е абсолютно неприемливо и недопустимо“.

Путин напомни, че медиците са пристигнали в Арабската Република „не за да участват в бойните действия, а да оказват помощ на хората, при това на местното население“.

Президентът благодари на руския Червен кръст, който остро осъди убийството на сътрудниците на руската мобилна болница в Алепо.

По-рано в четвъртък руският лидер подписа указ, с който награждава с „Орден за смелост“ служители и цивилен персонал на Руските въоръжени сили, които са загинали или са били ранени в Сирия. Посмъртно бяха наградени сержантите Надежда Дураченко и Галина Михайлова. Професорът от катедрата на Военномедицинска академия (ВМА) Вадим Арсентиев, който бе тежко ранен по време на обстрела на руската болница в Сирия, също бе награден, съобщи Руски дневник.