Путин готов за среща с Тръмп във Финландия

Руският президент Владимир Путин заяви , че е готов да вземе участие в среща на Арктическия съвет във Финландия и да се срещне там с президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

На въпрос на модератора на международен арктически форум в руския град Архангелск дали Финландия е съгласна да бъде домакин на среща на върха на арктическите държави, където Путин и Тръмп да се срещнат за пръв път, президентът Саули Нинистьо отвърна, че за страната му ще бъде чест.

Финландия ще поеме ротационното председателство на съвета през май.

Путин отговори на свой ред, че ще се радва да участва, ако бъде организиран такъв форум. Все още няма официално насрочена среща между руския президент и американския му колега, който встъпи в длъжност в края на януари. Има вариант двамата лидери да разговарят и в кулоарите на срещата на върха на Г-20 на 7 и 8 юли в Хамбург.

Путин заяви, че Русия има много приятели в САЩ, че трудните в момента двустранни отношения ще се върнат в правия път и че антируските санкции вредят на икономиките на САЩ и Русия. Той отрече Русия да се е намесила в президентските избори в САЩ, и увери, че контактите, които руски дипломати са имали в САЩ, са просто част от рутинната им работа. Всички противни твърдения са лъжи и провокации, каза Путин.

По думите му Русия многократно е предлагала на САЩ сътрудничество в киберсигурността, но не е получила положителен отговор.

Путин каза, че ще обсъди тероризма с Рекс Тилърсън, ако американският държавен секретар посети Русия, и изрази надежда за конструктивно сътрудничество със САЩ по този въпрос. Руският държавен глава изрази готовност да работи с американския си колега в борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и за възстановяване на близкоизточната страна от кървавата гражданска война.

Източник: БТА, dnes.bg