Путин: В Русия няма антиамериканизъм, но Европа трябва да бъде по-самостоятелна

Руският президент Владимир Путин се надява, че нова война на територията на Европа е невъзможна. Държавният глава също така разчита на това, че европейските страни ще провеждат по-независима политика.

„Надявам се, че не“, отвърна Путин на въпрос на швейцарската телевизия RTS, дали е възможна нова война в Европа.

„Но все пак много би ми се искало Европа да проявяваше по-голяма независимост и суверенитет и да бе в състояние са отстоява националните си интереси, интересите на своите народи и своите страни“, каза Путин в интервю, публикувано в понеделник вечерта на сайта на Крумъл.

Според него, „членството в която и да било военно-политическа организация, военно-политически блок е съпроводено с доброволен отказ от определен процент от суверенитета“.

„Аз мисля, че навремето Франция излезе от военната организация НАТО по съображения за запазване на суверенитета в голяма степен, отколкото това е възможно в рамките на военния блок. Не е наша работа да анализираме политиката на европейските страни. Но съгласете се, че ако трябва вътрешно европейските дела с европейските ни партньори да обсъждаме във Вашингтон, то това не е много интересно“, отбеляза руският лидер.

Путин обясни настроенията на десните сили в Европа: „Смятам, че това е не толкова подкрепа към мен, колкото осъзнаване на собствените национални интереси така, както политическите сили ги разбират“.

Според руския президент, „в света и в европейските страни се случват определени тектонични изменения в общественото съзнание, насочени към защитата на националните интереси“. Като пример Путин посочи проблема с наплива на емигранти в Европа. „А какво, нима Европа е приемала решения, които в крайна сметка са довели до тази ситуация? Трябва да бъдем откровени и честни: тези решения се взимаха зад океана, а с проблема се сблъсква Европа“, убеден е руският държавен глава.

Той отбеляза също, че „имперската политика отдавна се провежда“ от САЩ. Путин посочи мнението на политическите анализатори вътре в самите Щати, които „считат, че такъв имперски наклон нанася ущърб на самите Съединени щати“.

„Тази позиция по никакъв начин не е свързана с някакъв антиамериканизъм, ние с уважение и голяма любов се отнасяме и към Съединените щати, и още повече към народа на САЩ“, увери Путин.