Путин: Вашингтон чете чужди писма

Президентът на Русия Владимир Путин определи реакцията на Вашингтон на писмото, което той изпрати до европейските лидери, като странна. Той подчерта, че не е хубаво да се четат чужди писма, предаде ИТАР-ТАСС.

„Странно е, най-малкото защото не е добре да се четат писмата на другите хора. Обърнахме се не към САЩ, а към потребителите на природен газ в Европа. Всички обаче са свикнали с факта, че нашите американски приятели подслушат и наблюдават по много некрасив начин”, каза Путин.

По време на заседание на Съвета за сигурност на Русия външният министър Сергей Лавров заяви, че говорителят на Държавния департамент на САЩ е призовал Москва да не политизира енергийните доставки за Украйна и да се придържа към пазарното ценообразуване. САЩ са нарекли още увеличаването на цената на газа за Украйна „газов шантаж”.

Руският президент отбеляза, че формулата на цената на газа е фиксирана в официалните договори между руския „Газпром“ и украинската компания „Нафтогаз“ още през 2009 година.

Напомняме, че по-рано Владимир Путин разпрати до 18 европейски страни (потребители на руския газ), в това число Германия, Франция, Сърбия, Гърция и България писмо с предложение, да бъде организирана среща, на която да бъде обсъдена ситуацията относно неплатежноспособността на Украйна.

„Ние се обърнахме и към нашите европейски партньори, приятели с цел, всички заедно да проведем среща колкото се може по-бързо, за да определим вариантите на помощ и подкрепа на украинската икономика“, поясни президентът Путин.