Путин: България така и не предостави железни гаранции, че наистина иска „Южен поток“

„България може да иска да се върне към този проект (б.р. „Южен поток), но ние вече претърпяхме доста загуби от прекратяването на дейностите на проекта. Само намеренията не са ни достатъчни, на нас са нужни абсолютни „железобетонни“ юридически гаранции за това. А тях ги няма“. Това заяви руският президент Владимир Путин, по време на съвместната пресконференция с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, на въпрос дали възнамерява да поднови този проект.

„Ние в началото разглеждахме „Турски поток“ не като алтернатива на „Южен поток“, а като възможност за разширение на сътрудничество ни в газовата сфера и с Турция и с Европа. Едната част от „Турски поток“ се обмисляше само и единствено за вътрешните потребности на Турция. Сега обаче се очаква именно втората част от проекта – тази за Европа, да бъде обсъдена и съгласувана с Европейската комисия в Брюксел. „Европейската част на „Турски поток“ вече зависи и от трети страни, с които се надявам да постигнем съгласие, за да се реализира изцяло този проект“, каза Владимир Путин.

Владимир Путин подчерта, че Москва е искала да доставя газ на потребителите в Южна Европа по най-прекия път, но Брюксел не е позволил това. „Ние никога не политизираме въпросите на икономическото сътрудничество. Когато предлагахме „Южен поток“, смятахме, че нашият газ може да стигне до потребителите в ЕС. Но първо Европарламентът бе против, а после Еврокомисията прати писмо до българското правителство да спре проекта. Но ние знаем, че българската страна  би искала да се върне към този проект. Ние обаче понесохме загуби. И само желания не стигат – трябват железни гаранции от Европа и България, каквито няма“, каза Путин.

Руският президент похвали турските власти, защото въпреки влошаването на отношенията им в последните месеци, вече са извадили почти всички разрешителни за „Турски поток“.
„За разлика от „Южен поток“ властите в Турция се постараха да извадят всички необходими разрешителни“, каза Путин.
Руският президент дори обърна внимание, че са внесени нужните промени в турското законодателство, за да може този проект да бъде реализиран.

Ердоган от своя страна подчерта, че Турция е готова да транзитира руския природен газ до Европа.

„Турция е един от големите пазари на „Газпром“ в Европа – годишно купува 28 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Една от задачите на разговорите днес е била да бъде даден тласък на проекта „Турски поток“, каза още турският президент.