Путин: Атаката на Турция срещу Су-24 е удар в гърба на РФ, нанесен от съучастници на терористите

Руският бомбардировач е бил свален над територията на Сирия с ракета „въздух-въздух“ от турски самолет F-16, когато се е намирал на височина 6 хил. метра и на разстояние 1 километър от турската граница. Атаката на Турция на Су-24 е удар в гърба на Русия, нанесен от съучастниците на терористите. Това ще има сериозни последствия за руско-турските отношения, заяви руският президент Владимир Путин на среща с краля на Йордания Абдула Втори, предаде ТАСС.

Руският Су-24 по никакъв начин не е застрашавал Турция, той е провеждал операция за борба срещу ИДИЛ в Сирия, подчерта руският президент.

„Руският Су-24 по никакъв начин не е застрашавал Турция, той е провеждал операция за борба с „Ислямска държава“ в Сирия“, каза Путин. „Във всеки случай, нашите пилоти, нашият самолет по никакъв начин не са застрашавали Турската република. Това е очевидно. Те провеждаха операция за борба с ИДИЛ“, заяви руският лидер.

Той отбеляза, че руският бомбардировач е действал в планинската част в Северна Латакия, „където са съсредоточени терористите – идващи основно от Русия“. „И в този смисъл те (пилотите) са изпълнявали основната си задача“, подчерта президентът, като поясни, че става дума за превантивни удари срещу терористите, които във всеки момент могат да се върнат в Русия.

По думите на президента, катастрофата на Су-24 излиза извън рамките на обикновената борба с тероризма; това е удар, нанесен на РФ в гръб от съучастници на терористите, отбеляза Путин. „Днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гръб съучастниците на тероризма. По друг начин не мога да квалифицирам това, което се случи днес“, каза руският лидер.

Русия отдавна е установила доставките на петрол в Турция от превзетите от терористите райони в Сирия. „Ние отдавна сме забелязали факта, че на територията на Турция идва голямо количество петрол и петролни продукти от завладените от ИДИЛ територии“, каза той. По думите му, оттук идва и „голямата финансова подкрепа за групировките“. „Сега и удари в гърба получаваме, удари по нашите самолети, които се борят с тероризма“, продължи Путин.

По думите му, атаката на Турция срещу руския Су-24 се е случила, независимо от това, че „ние с американските ни партньори подписахме споразумение за предотвратяване на инциденти във въздуха, а Турция, както е известно, е сред тези, които обявиха, че воюват срещу тероризма в състава на американската коалиция“.

„Ако те, ако ИДИЛ имат такива пари, а става дума за десетки, стотици милиони, а може би и милиарди, долари – за сметка на търговията с петрол, плюс това те имат защита от страна на въоръжените сили на цели държави, то тогава е разбираемо, защо те се държат така дръзко и нагло, защо убиват хора по най-зверския начин, защо извършват терористични атаки в целия свят, включително и в сърцето на Европа“, каза Путин.

Той посочи, че обръщението на Турция към партньорите от НАТО във връзка с инцидента с руския самолет прилича на опит да постави Алианса в услуга на „Ислямска държава“. Руският лидер отбеляза, че след инцидента с бомбардировача, „вместо незабавно да установи с нас необходимия контакт, турската страна, доколкото ни е известно, се е обърнала към партньорите си от НАТО за обсъждане на този въпрос“. „Все едно ние сме свалили турски самолет, а не те – наш. Те какво, да не би да искат да поставят НАТО в услуга на ИДИЛ?“, заяви Путин.

Русия няма да позволи да се извършват подобни престъпления, като атаката срещу руския Су-24, подчерта президентът. „Разбира се, ще анализираме всичко случило се. Днешните събития ще имат сериозно отражение върху руско-турските отношения“, каза той.

Путин подчерта, че Русия винаги се е отнасяла към Турция не просто като към близък съсед, а като към приятелска държава. „Не знам в чий интерес е това, което се случи днес, но със сигурност не е в наш“, подчерта руският лидер.

„Разбирам, че всяка държава има свои регионални интереси и ние винаги се отнасяме към това с уважение. Няма обаче никога да търпим извършване на престъпление като днешното“, каза Путин и изрази надежда, че „международната общност въпреки всичко ще намери в себе си сили да се сплоти в борбата с общото зло“ (тероризма).

На свой ред кралят на Йордания изрази съболезнованията си към руския президент във връзка с неотдавнашните трагични събития, в това число и със смъртта на руския военен пилот в Сирия. „В рамките на борбата с ИДИЛ ние трябва да работим заедно и тази съвместна работа не бива да се ограничава до действията в Ирак и Сирия, сега наистина започва глобалната борба срещу тероризма“, подчерта кралят на Йордания.