Пусть всегда будет солнце в Перник

На 18 май 2019 г.от 11:00 ч. в Обединения детски комплекс в гр. Перник се проведе Областният преглед на VI-я Национален фестивал за руска поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”.

Той бе организиран от клуб „Приятели на Русия“ в гр.Перник – представител на НД Русофили в партньорство с Руски клуб „Встреча“ и НЧ “Миньор“.

Целта на настоящия фестивал е:

Популяризиране на руската песен и танц, на руското слово, звучащо от поезията на Пушкин и Есенин.  

Богатата съкровищница на руското културно наследство е съхранено и предавано през вековете. Достигнало до нас, докоснало душата на поколения българи и пренесло огъня на необятната руска душа, чрез слово, песен и танц.

Днес руската съкровищница оживя пред нас от децата и подрастващите, които са скътали в сърцата си огънчето на голямата културна съкровищница и ще го пренесът в бъдещето, за да бъде живо.

Днешният фестивал бе посветен и на 74 годишнина от Победата над хитлерофашизма.

Слово за откриване на Фестивала произнесе председателят на Клуба „Приятели на Русия” г-н Н. Радков.

Във фестивала взеха участие представители от детските заведения, училищата и читалищата на територията на общините Перник, Радомир и Брезник.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури в състав:

1.Таня Цекова – дългогодишен преподавател по руски език

2. Алма Давидова – от Руски клуб „Встреча”, гр. Перник

3.Изабела Будинова – секретар на НЧ “Миньор-2005“

Всички участници във фестивала бяха отличени с похвални листове за участие и предметни награди, най-добрите бяха отличени с грамоти и ще вземат участие в зоналния преглед на Фестивала гр.София през м.юни. Победителите от него ще участват на заключителния етап в гр.Казанлък и програмата на Националния събор на русофилите на яз. Копринка през м.септември 2019 г.

Победителите от областния фестивал бяха наградени и от Руски клуб „Встреча”.

Областният преглед бе открит от най-малкия участник – на 5г в ..Жанр“Поезия“в група“Предучилищна“ – Владимир Атанасов от НЧ “Просвещение 1870“, гр. Брезник. Той изпълни „ВОТ ТАК ЗАЩИТНИК“ от А.Барто с ръководител Т.Атанасова.