Пусть всегда будет солнце в Благоевград

На 10 май в Благоевград се проведе областният етап на VI Фестивал „Пусть всегда будеть солнце“. Около 70 деца от всички възрастови групи от детски градини до 12 клас пяха руски песни, танцуваха руски танци и рецитираха стихове на руски. Благодаря на техните учители и ръководители, както и на родителите им, че чрез тези си занимания отварят за своите възпитаници един широк прозорец към необятната руска култура.

Откривайки фестивала председателят на Областния съвет на НДРусофили – Благоевград Юлиан Гошев подчерта, че смисълът на тази проява е в това, децата, демонстрирайки своите знания за езика и културата на Русия, да се приобщават към близката и необятна руска духовност и така да се превръщат в радетели на дружбата между българския и руския народ. Главен организатор на този конкурс е Национално движение Русофили, а сред съорганизаторите се открояват МОН, респективно РУО – Благоевград и Образцово народно читалище „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Приветствие към участниците отправи и представител на РУО Благоевград – г-жа Любка Стоименова, старши инспектор в РУО.

За поредна година много силно представяне на областния фестивал на руската песен, поезия и танц имаше СУИЧЕ Благоевград. Специални благодарности на Жана Лалева, преподавател в училището и секретар на Областния съвет на Русофили – Благоевград! За апостолската й отдаденост на каузата, за енергията, която влага и за любовта към децата и руската култура!

Юлиан Гошев